Cyklista Froome nemá jasno o Wigginsových výnimkách

NETKY.SK • 18 Október 2016, 16:04 • 2 min
Cyklista Froome nemá jasno o Wigginsových výnimkách

LONDÝN - Trojnásobný víťaz Tour de France Chrisa Froome nepozná odpoveď na otázku, či jeho bývalý tímový kolega zo Sky Bradley Wiggins prekročil hranicie antidopingových pravidiel, keď užíval výhody terapeutickej výnimky.

slovakia

left justify in out

Prvý britský držiteľ žltého trička z Tour de France Wiggins nedávno priznal, že v minulosti užil nedovolené látky so súhlasom antidopingových orgánov ako terapeutické výnimky pri liečbe astmy. Kauza sa dostala na verejnosť po publikovaní informácií z jeho zdravotnej karty pochádzajúcich z údajov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

 

Do jej "prísne strážených" databáz sa nabúrala hekerská skupina Fancy Bear s cieľom zdiskreditovať známych svetových športovcov. Zo záznamov okrem iného vyplýva, že Wigginsovi v rokoch 2011 až 2013 aplikovali tri silné injekcie protizápalových liekov obsahujúce zakázané kortikosteroidy. A to v čase pred začiatkom dôležitých cyklistických pretekov vrátane Tour de France 2012, ktoré aj s výdatnou pomocou Frooma vyhral. Neskôr sa ukázalo, že išlo o schválené výnimky.


"Je nemožné jednoznačne povedať, či sa pohyboval v sivej zóne. Viem, že trpel astmou, videl som ho s inhalátormi, ale o jeho alergiách som netušil," povedal pre cyclingnews.com Froome. Či sa Wigigns previnil proti pravidlám, to podľa neho závisí aj od toho, ako intenzívne sa u neho ochorenia prejavovali, od výberu liečiv a od toho, ako veľmi mu mohli pomôcť k zlepšeniu výkonov.

 

"Považujem za veľké nešťastie, že sa opäť raz spochybňuje dôveryhodnosť víťazstva na Tour de France. S celým tímom s napätím čakáme na výsledky vyšetrovania," uviedol Froome, ktorý sám v roku 2014 využil terapeutickú výnimku. "Vtedy sa mi po prológu na Okolo Romandie zhoršila astma. mal som vážne problémy s dýchaním, všetci to mohli vidieť, aj novinári, ktorí sa pokúšali robiť so mnou rozhovor. Tím požiadal o výnimku, aby som si mohol dať malú dávku prednizolonu, čo je štandardná liečba takýchto stavov. Nemyslím si, že bola nejaká iná alternatíva. Navyše podpora výkonu bola zanedbateľná," vyhlásil Froome.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies