Cvičný let stíhačiek MiG – 29 môže spôsobiť supersonický tresk

NETKY.SK • 13 Február 2012, 11:49 • 2 min
Cvičný let stíhačiek MiG – 29 môže spôsobiť supersonický tresk

Cvičný let stíhačiek MiG – 29 môže spôsobiť supersonický tresk

slovakia

left justify in out

img

Cvičný let stíhačiek MiG – 29 môže spôsobiť supersonický tresk. Ministerstvo obrany SR upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov budú dnes cca o 15.00 h prelietavať na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec - Sliač nadzvukové stíhacie lietadlá MiG–29 Vzdušných síl OS SR. Je možné, že v danej oblasti sa vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom. 
      Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29. 
      Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi. Žiaľ, podobné situácie nemôžeme vylúčiť ani do budúcnosti, keďže nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú nutné pri skúšaní a "zalietavaní" nových motorov. Cvičia sa pri nich aj situácie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru. Takýto nácvik je z pochopiteľných dôvodov v záujme bezpečnosti všetkých občanov Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies