Cvičíte len raz týždenne? Nepomôže to vášmu zdraviu ani postave

NETKY.SK • 1 Júl 2018, 12:00 • 2 min
Cvičíte len raz týždenne? Nepomôže to vášmu zdraviu ani postave

BRATISLAVA - Či už sa nám to páči alebo nie, bez pohybu skrátka neschudneme. Nielenže vďaka nemu idú kilá dole, ale je prospešný aj nášmu zdraviu. Ako často teda cvičiť, aby to malo nejaký význam?

slovakia

left justify in out

Najskôr si povedzme zásadnú vec: každý sme iný. Máme rozdielny zdravotný stav, máme odlišný metabolizmus, každého baví niečo iné a máme aj iné ciele, ktoré chceme pomocou cvičení dosiahnuť. Niekto potrebuje vyplaviť stres, iný chce schudnúť, ďalší túžia po vyrysovaných krivkách a niekto vie, že keď sa nebude hýbať, bude z neho za chvíľu hora tuku.

 

Koľko dní v týždni je potrebné cvičiť?

 

Trénermi aj lekármi je odporúčané cvičiť štyrikrát až šesťkrát týždenne. Nie každý má však dostatok času na to, stráviť päť až šesť hodín týždenne cvičením. Ak chcete splniť svoje ciele za primeranú dobu, mali by ste cvičiť trikrát týždenne, potom zostanete fit a zdraví. 

 

Tí, ktorí sa venujú pohybu častejšie, teda štyrikrát týždenne a viac, majú cievy v lepšej kondícii, a sú teda menej ohrození kardiovaskulárnymi chorobami.

 

Ako má cvičenie vyzerať?

 

Hoci je lepšie niečo ako vôbec nič, cvičiť je ideálne najmenej 45 minút. Podľa trénera je ideálne stráviť 10 minút zahriatím, 30 - 40 minút by mal trvať samotný tréning a následne počítajte s 5 - 10 minútami uvoľnenia a pretiahnutia svalov. Ideálne by sa cvičenie malo skladať z posilňovacieho aj z kardio cvičenia. Aké cviky a ako intenzívny tréning vybrať, to záleží na zdravotnom stave každého človeka.

 

Dôležité je však aj odpočívať. Všetci ľudia, ktorí cvičia, potrebujú dostatočne dlhý čas na regeneráciu organizmu. Len potom bude mať telo dosť energie na ďalšie cvičenia a to bude pre vaše telo prínosom, a nie hazardom so zdravím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona