Cvičenie Balaton sa končí, vojaci previezli 5 500 ton materiálu

NETKY.SK • 4 December 2015, 09:13 • 2 min
Cvičenie Balaton sa končí, vojaci previezli 5 500 ton materiálu

BRATISLAVA – Medzinárodné cvičenie Balaton v Maďarsku sa končí a 15. decembra sa slovenskí vojaci vrátia domov. Na požiadanie maďarskej strany bola na tomto cvičení za Slovensko čata prepravy a opráv, 21 vojakov a 10 kusov vojenskej techniky. Za posledných šesť týždňov prepravili 5 500 ton materiálu, najazdili viac ako 60 000 kilometrov a zabezpečili opravu kolesovej techniky pre českých a maďarských partnerov.

slovakia

left justify in out

Na operácii sa spolu zúčastňuje 7 000 vojakov z Maďarska, Slovenska a Českej republiky. Ako sa zdôrazňuje v tlačovej správe ministerstva obrany, cvičenie bolo zorganizované pre prípad potreby spoločného nasadenia ozbrojených síl pri riešení aktuálnej migračnej krízy. "Slovenskí a českí vojaci na cvičení Balaton poskytujú domácim jednotkám podporu, aby tak spoločne dokázali obmedziť nelegálnu a nekontrolovanú migráciu do schengenského priestoru," vysvetlil minister obrany Martin Glváč.

 

„Cvičenie sa síce končí, ale samotná operácia na zabezpečenie a ochranu hraníc Maďarska, Európskej únie a schengenského priestoru pokračuje," zdôraznil náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim. "Toto rozhodnutie ďalej pokračovať v spolupráci vyplynulo z rozhovorov s náčelníkom Generálneho štábu Maďarska. My sme naďalej pripravení na základe dohôd medzi ministrami obrany participovať na riešení tejto krízy. Predpokladám, že v budúcnosti budú v operácii pôsobiť naši štábni dôstojníci a plánovači," dodal Maxim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies