Čurkin: Ak sa Asad pridá k mierovým snahám Ruska, vyviazne z konfliktu so cťou

NETKY.SK • 19 Február 2016, 09:53 • 2 min
Čurkin: Ak sa Asad pridá k mierovým snahám Ruska, vyviazne z konfliktu so cťou

MOSKVA - Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin v rozhovore pre ruský denník Kommersant prvýkrát verejne naznačil, že spojenectvo medzi Sýriou a Ruskom má trhliny. Reagoval tým na nedávne slová sýrskeho prezidenta Bašára Asada, že má v úmysle obnoviť svoju kontrolu nad celou krajinou.

slovakia

left justify in out

Čurkin vyhlásil, že Rusko síce pomohlo Asadovi dosiahnuť zvrat vo vývoji občianskej vojny, ale teraz je na Damasku, aby sa pridal k odhodlaniu Ruska obnoviť v Sýrii mier.
Podľa Čurkina Rusko pracuje na mierovom urovnaní krízy v Sýrii a avizované snahy sýrskeho vedenia získať vojensky kontrolu nad celým územím krajiny by boli zbytočné a viedli by k tomu, že konflikt by sa ťahal do nekonečna. Ruský diplomat pripomenul, že "Rusko investovalo do krízy v Sýrii veľmi veľa politicky, diplomaticky a teraz aj vojensky". "Preto by sme samozrejme boli radi, keby to Bašár Asad zobral do úvahy," uviedol v rozhovore.


Čurkin tiež uviedol, že Asadove výroky o pokračovaní ofenzívy až do dobytia celého územia Sýrie vládnou armádou nie sú v súlade so snahami Ruska, ktoré s partnermi vyjednáva o prímerí a ukončení nepriateľských akcií, a to v dohľadnom čase.


Ruský diplomat vyhlásil, že rešpektuje Asada ako hlavu štátu, ale uviedol, že "by sme sa mali riadiť nie jeho slovami, ale (skôr) činmi". Zdôraznil, že "ak sýrske vedenie bude v riešení tejto krízy nasledovať Rusko, potom má šancu dostať sa z toho so cťou".


Súčasne varoval, že v opačnom prípade by vznikla zložitá situácia, a to aj pre samotných Sýrčanov. Vysvetlil, že síce nijako nespochybňuje schopnosti sýrskej armády, ale "až efektívne operácie ruských lietadiel jej umožnili vytlačiť oponentov vlády z Damasku".


"Ak zaujmú postoj, že nepotrebujú žiadne prímerie, ale že treba bojovať až do konečného víťazstva, potom tento konflikt bude trvať ešte veľmi dlho. A to je desivá predstava," vyhlásil Čurkin. 

 

Čurkin ďalej  vyhlásil, že Rusko je za zachovanie územnej celistvosti Sýrie aj Iraku, kde žijú početné kurdské menšiny. Poznamenal, že Rusko "si váži kurdský ľud, ale treba povedať, že oni už v Iraku získali svoj priestor". "A teraz sa im tam zrejme žije lepšie ako vo zvyšku krajiny," dodal Čurkin. Ruský diplomat zopakoval, že jeho krajina je za to, aby Kurdi dosiahli splnenie "istých svojich požiadaviek", ale "nemalo by to viesť k rozpadu iných krajín". "V opačnom prípade môže dôjsť k zhoršeniu rôznych krízových javov," upozornil.

 

Čurkin sa domnieva, že ak by sa začal budovať Kurdistan, došlo by k rozpadu troch štátov: Turecka, Sýrie a Iraku. Podľa jeho slov by vznikla situácia podobná tej v Bosne, kde pokusy o osamostatnenie sa zo strany Chorvátov a Srbov viedli k etnickým čistkám. "Sú to veľmi bolestivé veci. A je lepšie sa im vyhnúť," uviedol Čurkin pre Kommersant.

 

Podľa Čurkina by bolo lepšie nájsť pre Kurdov nejaký model, ktorý by im umožnil realizovať svoje národné ašpirácie a žiť dôstojne, a zároveň zásadným spôsobom nenarušil existujúce usporiadanie na Blízkom východe.

 

Rusko na základe žiadosti sýrskej vlády začalo vlani v septembri s náletmi na pozície protivládnych síl a podporovalo tak postup Asadovej armády, ktorej sa vďaka tomu podarilo znovudobyť mnohé územia obsadené dovtedy povstalcami. Tento krok Ruska však rozladil USA a ich spojencov, ktorí sa roky snažia Asada poraziť.


Západní diplomati opakovane vyjadrujú nádej, že Rusko využije svoj vplyv na Asada a presvedčí ho, aby začal rokovať s ozbrojenou opozíciou a súhlasil napokon aj so svojím odchodom zo sýrskej politiky.


Neoficiálne správy naznačujú, že Asad sa odmieta stretnúť aj s tými zástupcami opozície, ktorým mu ako potenciálnych partnerov rokovaní navrhuje Moskva. Čurkinove výroky pre denník Kommersant sú tak prvým verejným náznakom, že Moskva je frustrovaná Asadovou neochotou pristúpiť na kompromis.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona