Cukrovkárom s bolesťami môže pomôcť nová terapia

NETKY.SK • 28 Október 2015, 18:07 • 2 min
Cukrovkárom s bolesťami môže pomôcť nová terapia

BRATISLAVA – Približne každého tretieho cukrovkára trápi takzvaná diabetická neuropatia. Ide o najčastejšiu komplikáciu u týchto pacientov, prejavuje sa pálčivou bolesťou nôh či kŕčmi.

slovakia

left justify in out

Spolu s ďalšími ťažkosťami môže viesť až k amputáciám. Na Slovensku pre komplikácie spojené s cukrovkou prišlo vlani o nohu asi 4000 ľudí.

 

Bolestivé stavy diabetickej neuropatie možno podľa lekárov tlmiť metódou MDM, ktorú lekári na Slovensku používajú už asi rok. Nie je hradená z verejného zdravotného poistenia. Skúsenosti s ňou už má takmer 100 pacientov. Ide o neinvazívnu fyzikálnu liečbu. Na hlavu pacienta odborník umiestni elektródy, ktoré upravujú a harmonizujú poruchy. Možno ju podstúpiť v Bratislave alebo Banskej Bystrici.

 

"Terapiu úspešne podstúpili nielen diabetici, ale aj ľudia s chronickými ranami a bolesťami," povedal podiater Vladimír Hostýn. Pacientom podľa neho terapia pomohla úplne alebo čiastočne zbaviť sa pálčivých bolestí, zmierniť alebo úplne odstrániť kŕče a mravčenie v nohách. Absolvovať ju mali bez komplikácií a vedľajších účinkov.

 

Terapia sa v súčasnosti používa ako doplnková liečba diabetickej polyneuropatie a porúch mikrocirkulácie. Pacienti ju podľa Hostýna volia ako alternatívu ku klasickému spôsobu liečby v prípadoch, keď výsledky štandardnej liečby nie sú uspokojivé. Metódu MDM by chceli lekári v budúcnosti využiť a v telovýchovnom lekárstve ako spôsob dlhodobej regenerácie organizmu.

 

Metóda MDM je v lekárskej praxi v Českej republike a Európskej únii stále nová, používa sa len niekoľko rokov. Ide o elektrostimuláciu mozgu. Personál nasadí pacientovi na hlavu súpravu pripomínajúcu slúchadlá. Tie cez čelo a zátylok vysielajú do mozgu špeciálne zakrivené elektrické impulzy. Pacient impulzy po piatich minútach už spravidla necíti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies