Cukrovka postihuje čoraz mladšie deti, rodičia príznaky často nezbadajú

NETKY.SK • 5 Október 2016, 08:02 • 2 min
Cukrovka postihuje čoraz mladšie deti, rodičia príznaky často nezbadajú

BRATISLAVA - Počet malých diabetikov na Slovensku rastie. Kým v roku 1996 bolo podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií 650 detí s diabetom prvého typu, v súčasnosti je to už viac ako raz toľko. Trend pribúdania detí s cukrovkou je celosvetový. Presnú príčinu veda ešte neodhalila, lekári sa prikláňajú k názoru, že je to kombinácia viacerých génov a okolností, vysvetľuje detská endokrinologička Adriana Dankovčíková z Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

slovakia

left justify in out

"Detská cukrovka je autoimunitné ochorenie, čo znamená, že telo si tvorí protilátky proti vlastnému orgánu. Nevieme presne určiť, čo túto autoimunitnú reakciu spúšťa, ale v poslednej dobe sa čím ďalej tým viac hovorí o vplyve znečisteného životného prostredia, nedostatku D vitamínu, enterovírusoch a svoju rolu hrá aj dĺžka dojčenia a stres," povedala Dankovčíková. Deti, ktoré prekonajú väčší stres, napríklad z úmrtia blízkeho človeka či rozvodu rodičov, majú podľa jej slov trojnásobne vyššie riziko, že dostanú cukrovku.

 

Cukrovka 1. typu postihuje najčastejšie deti od 10 do 14 rokov, čoraz častejšie sa objavuje aj u detí v predškolskom veku. Za prvé príznaky cukrovky 1. typu sa považuje neustále časté močenie a pocit smädu, kvôli čomu sa dieťa počas noci budí, úbytok na hmotnosti, únava, slabosť, ale aj to, že sa dieťa sťažuje na zhoršenie zraku. V neskorších štádiách sa pridružuje vracanie a sťažené dýchanie.

 

"Rodičia často prvé príznaky nezbadajú, aj keď sú ľahko identifikovateľné. Časté močenie si napríklad vysvetľujú nadmerným príjmom tekutín v dôsledku neuhasiteľného smädu dieťaťa a naopak. Mali by ale spozornieť, ak má dieťa dobrý apetít a napriek tomu schudne, napr. 5 kg za dva týždne. Ak pri tom objavia aj poruchy zraku, napr. rozmazané videnie, je potrebné kontaktovať pediatra, ktorý urobí základné vyšetrenie z moču či krvi a do 5 minút vie diagnózu," priblížila Dankovčíková.

 

Liečba detskej cukrovky spočíva v úprave stravy a v pravidelnom každodennom dávkovaní inzulínu, či už pomocou pera, alebo inzulínovou pumpou. Vedci v súčasnosti pracujú na tom, aby bola liečba cukrovky 1. typu v budúcnosti efektívnejšia. "U detí s rozvinutou chorobou sa do budúcna uvažuje o transplantácii beta buniek či aplikácii inteligentných inzulínových púmp, ktoré by fungovali ako umelý pankreas," uzavrela Dankovčíková.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies