Cukor môže podľa PKS zlacnieť v celej EÚ, vrátane Slovenska
Cukor môže zlacnieť v celej EÚ, vrátane Slovenska. Európska komisia (EK) pred dvoma dňami uvoľnila 500.000 ton cukru a 26.000 ton izoglukózy mimo kvóty na trh EÚ v hospodárskom roku 2010/2011. Informovala o tom riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.
EK tak urobila na základe požiadaviek členských štátov EÚ, ktoré argumentovali nedostatkom cukru a jeho vysokými cenami. Potravinári, pre ktorých je cukor nenahraditeľnou významnou zložkou výrobkov, mali dlhodobé problémy so zabezpečením kontinuálnej výroby. Cena cukru sa nielenže dlhodobo udržiava na vysokej úrovni, ale vďaka špekulantom táto surovina ani nie je dostupná.
"PKS víta rozhodnutie EK a predpokladá, že rozhodnutie uvoľniť na trh s cukrom v EÚ časť cukru a izoglukózy pomôže aspoň čiastočne uspokojiť dopyt po tejto komodite, eliminovať špekulácie enormného zvyšovania cien cukru a odstrániť tak problémy výrobcov potravín. V konečnom dôsledku sa môže prejaviť aj v znížení ceny tejto komodity," uviedla.
Pripomenula, že za posledné dva hospodárske roky sa prehĺbil záporný rozdiel medzi dostupným a použitým množstvom cukru a izoglukózy až na 1 milión ton, čo má za následok pokles koncových zásob v EÚ na najnižšiu úroveň od zavedenia reformy v sektore cukru v roku 2006. Ak by EK toto opatrenie neprijala, hrozilo by ďalšie zhoršenie situácie na európskom trhu s cukrom.
Zdroj: TASR