Cukor môže podľa PKS zlacnieť v celej EÚ, vrátane Slovenska

NETKY.SK • 7 Marec 2011, 13:05 • 2 min
Cukor môže podľa PKS zlacnieť v celej EÚ, vrátane Slovenska

Cukor môže podľa PKS zlacnieť v celej EÚ, vrátane Slovenska

slovakia

left justify in out

img

Cukor môže zlacnieť v celej EÚ, vrátane Slovenska. Európska komisia (EK) pred dvoma dňami uvoľnila 500.000 ton cukru a 26.000 ton izoglukózy mimo kvóty na trh EÚ v hospodárskom roku 2010/2011. Informovala o tom riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.
      EK tak urobila na základe požiadaviek členských štátov EÚ, ktoré argumentovali nedostatkom cukru a jeho vysokými cenami. Potravinári, pre ktorých je cukor nenahraditeľnou významnou zložkou výrobkov, mali dlhodobé problémy so zabezpečením kontinuálnej výroby. Cena cukru sa nielenže dlhodobo udržiava na vysokej úrovni, ale vďaka špekulantom táto surovina ani nie je dostupná.
      "PKS víta rozhodnutie EK a predpokladá, že rozhodnutie uvoľniť na trh s cukrom v EÚ časť cukru a izoglukózy pomôže aspoň čiastočne uspokojiť dopyt po tejto komodite, eliminovať špekulácie enormného zvyšovania cien cukru a odstrániť tak problémy výrobcov potravín. V konečnom dôsledku sa môže prejaviť aj v znížení ceny tejto komodity," uviedla.
      Pripomenula, že za posledné dva hospodárske roky sa prehĺbil záporný rozdiel medzi dostupným a použitým množstvom cukru a izoglukózy až na 1 milión ton, čo má za následok pokles koncových zásob v EÚ na najnižšiu úroveň od zavedenia reformy v sektore cukru v roku 2006. Ak by EK toto opatrenie neprijala, hrozilo by ďalšie zhoršenie situácie na európskom trhu s cukrom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona