Cudzincov v Indonézii nepopravia skôr než za 12 dní

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 10:26 • 2 min
Cudzincov v Indonézii nepopravia skôr než za 12 dní

JAKARTA - Indonézia vo štvrtok oznámila, že plánované popravy cudzincov odsúdených za drogové trestné činy sa nevykonajú najmenej ďalších 12 dní.

slovakia

left justify in out

Generálny prokurátor tiež povedal, že všetkých desiatich cudzincov popravia naraz. Odsúdených, medzi ktorými sú občania Austrálie, Francúzska, Brazílie, Filipín, Ghany a Nigérie, už previezli do väznice na ostrove Nusakambangan, kde ich má zastreliť popravčia čata. Odklad popráv spôsobilo odvolanie dvoch Austrálčanov voči odmietnutiu prezidentskej milosti ako aj odvolanie odsúdeného Francúza voči rozsudku smrti, o ktorom má súd rozhodnúť 21. marca. "Nenastala zmena plánu vykonať všetky popravy naraz," povedal novinárom hovorca generálneho prokurátora Tony Spontana. V prípade odmietnutia odvolaní musí vláda odsúdených upozorniť 72 hodín pred uskutočnením popravy.


Indonézia nedávno odmietla austrálsky návrh na výmenu väzňov s cieľom zachrániť životy dvoch austrálskych pašerákov drog. Plánovaná poprava 33-ročného Myurana Sukumarana a 31-ročného Andrewa Chana vyvolala diplomatické napätie medzi Austráliou a Indonéziou po tom, čo boli zamietnuté opakované žiadosti o milosť. Indonéza zamietla aj návrh na zmenu trestu smrti na doživotie s tým, že austrálska vláda by zaplatila všetky náklady. Indonézsky prezident varoval cudzie krajiny, aby nezasahovali do práva Indonézie uplatňovať trest smrti. "Nemalo by tu byť žiadne zasahovanie do trestu smrti, pretože je naším suverénnym právom uplatňovať naše zákony," povedal Joko Widodo.


Indonézia už v januári popravila pre drogové trestné činy šiestich ľudí vrátane piatich cudzincov. Domovské krajiny odsúdencov proti výkonu trestu ostro protestovali. Prezident Widodo zaujal tvrdý postoj pri presadzovaní zákonov a avizoval, že nad drogovými dílermi nebude mať zľutovanie. Indonézia je známa svojimi prísnymi protidrogovými zákonmi. Vykonávanie popráv obnovila v roku 2013 po päťročnej prestávke.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies