Cudzincom sa neodporúča porušenie pôstu počas Ramadánu

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:28 • 2 min
Cudzincom sa neodporúča porušenie pôstu počas Ramadánu

Cudzincom sa neodporúča porušenie pôstu počas Ramadánu

slovakia

left justify in out

img

Cudzinci, ktorí sa počas Ramadánu zdržiavajú v islamských krajinách, by na verejnosti nemali porušovať pôst. "Jesť a piť počas denných hodín preto treba výhradne mimo dohľad verejnosti," odporúča tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR.
      Začal sa 11. augusta a moslimovia sú tak povinní počas denných hodín dodržiavať prísny pôst a zdržať sa akéhokoľvek jedenia, pitia, fajčenia a pohlavného styku. V islamských štátoch treba od svitania do západu slnka počítať s obmedzeniami pri poskytovaní stravovacích služieb a v nadväznosti na to aj s podávaním či použitím pitnej vody a nápojov.
      Saúm, teda pôst počas Ramadánu, ktorý je štvrtým z piatich pilierov islamu, by mal dodržiavať každý dospelý, duševne a fyzicky zdravý moslim. Oslobodené sú len deti, cestujúci, chorí a starí ľudia, tehotné a dojčiace ženy.
      "Ramadán nespočíva iba v odriekaní jedla a pitia či iných svetských pôžitkov, ale má predovšetkým duchovný rozmer. Odporúča sa, aby každý moslim počas tohto obdobia prečítal celý Korán, rozjímal sa pri modlitbách, konal čo najviac dobrých skutkov a prispieval na dobročinnosť," vysvetlil TASR predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Safwan Hasna. Zriekanie sa jedla, pitia a svetských pôžitkov je podľa Hasnu vyjadrením solidarity a súdržnosti s hladujúcimi.
      Ramadán je pohyblivý voči ročným obdobiam, keďže islamský kalendár je lunárny a v kontraste so slnečným rokom je kratší. Z tohto dôvodu sa dátum začiatku postu posúva každý rok približne o 11 dní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies