Cudzinci sa k slovenskému zdravotnému poisteniu majú dostať ťažšie

NETKY.SK • 14 August 2017, 16:03 • 2 min
Cudzinci sa k slovenskému zdravotnému poisteniu majú dostať ťažšie

BRATISLAVA - Prístup cudzincov k slovenskému systému zdravotného poistenia sa má skomplikovať. Ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti navrhuje, aby osoba, ktorá získa nárok pre vstup do systému, mala mesačný príjem minimálne na úrovni minimálnej mzdy. Účinnosť novely zákona sa predpokladá od začiatku budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Rezort tak chce zamedziť "špekulatívnemu" vstupu do systému verejného zdravotného poistenia osobám z iných štátov, ktorých deklarované príjmy na Slovensku majú byť často len niekoľko desiatok eur. "Na základe výkonu tejto činnosti ako jedinej deklarovanej ekonomickej aktivity vstupujú do systému zdravotného zabezpečenia SR a následne oni a ich nezaopatrení rodinní príslušníci z nášho systému čerpajú zdravotnú starostlivosť," konštatuje v návrhu ministerstvo. V niektorých prípadoch má ísť aj o fiktívnu prácu.

 

V prípade, ak občan z iného členského štátu EÚ alebo občan z cudziny nebude dosahovať minimálny príjem, má byť podľa ministerského návrhu zdravotné poistenie na území SR ukončené k poslednému dňu mesiaca, v ktorom príjem dosiahol. Počas práceneschopnosti by sa takéto osoby považovali za zamestnancov, píše sa ďalej v návrhu legislatívnej zmeny.

 

Novela zákona tiež upravuje zdravotné poistenie počas štrajku. Po novom by zamestnávatelia ľudí počas štrajku už neodhlasovali zo zdravotnej poisťovne. "Povinnosť úhrady preddavku na poistné za tohto zamestnanca bude mať zamestnávateľ a následne zamestnávateľovi zaplatené poistné na verejné zdravotné poistenie refunduje odborová organizácia," približuje sa v materiáli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies