Cudzinci môžu kupovať pôdu na Slovensku rovnako ako naši občania

NETKY.SK • 29 August 2014, 14:43 • 2 min
Cudzinci môžu kupovať pôdu na Slovensku rovnako ako naši občania

BRATISLAVA - Pôdu na Slovensku môžu nadobúdať aj občania z členských štátov Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) alebo Švajčiarska. Rovnako aj z tých štátov, s ktorými má SR uzavretú bilaterálnu zmluvu, ktorá takýto prevod vlastníctva garantuje.

slovakia

left justify in out

"Týmto subjektom nemožno klásť podmienky a obmedzenia, ktoré by boli odlišné a prísnejšie než tie, ktoré sa vzťahujú na subjekty zo SR," konštatovala pre TASR hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Radka Kulaviaková. Slovensko podľa nej zvolilo v podstate menej prísne kritériá.
      

"Na rozdiel od niektorých štátov neobmedzuje nájomné vzťahy k pôde, ale reguluje len spôsob nadobúdania jej vlastníctva a predovšetkým neviaže nadobudnutie vlastníctva na poľnohospodárske vzdelanie, ani na povolenie prevodu vlastníctva, ani neobmedzuje maximálnu možnú rozlohu vlastnenej pôdy," priblížila.
      

Na občanov spomínaných štátov sa vzťahujú rovnako podmienky trojročného výkonu podnikateľskej činnosti alebo zamestnania v poľnohospodárstve v obci. "Ak subjekt vykonáva uvedenú činnosť v susednej obci alebo bez ohľadu na miesto výkonu činnosti platí i podmienka desaťročného pobytu alebo sídla v SR, ako to náš zákon ustanovuje. Pre ostatné subjekty zo zahraničia platí zákaz predaja pôdy," doplnila hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona