Cudzinca ako bieleho koňa držali proti jeho vôli

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 16:56 • 2 min
Cudzinca ako bieleho koňa držali proti jeho vôli

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes na návrh obhajoby zmiernil tresty odňatia slobody pre 63-ročného Jozefa Lakatoša zo Žiaru nad Hronom, jeho syna a dvoch zaťov.

slovakia

left justify in out

Lakatošovci koncom roka 2013 v prenajatom byte zadržiavali maďarského občana László Ládiho proti jeho vôli.


Maďara na Slovensku využíval ich známy Rudolf i oni ako bieleho koňa v dvoch obchodných spoločnostiach. Prvostupňový súd ich uznal za vinných zo zločinu pozbavenia osobnej slobody a uložil im nepodmienečné tresty vo výmere od štyroch rokov po štyri roky a deväť mesiacov. Odvolali sa a odvolací súd sa stotožnil s návrhom obhajcov, že nešlo o prísnejšie kvalifikovaný zločin, ale o prečin a Lakatošovcom uložil miernejšie tresty každému po dva a pol roka nepodmienečne.


Lakatošovci priznali, že Ládi býval u jedného z nich, ale tvrdili, že mohol kedykoľvek odísť. Cudzinec, ktorému známy Lakatošovcov sľúbil zárobok ako konateľovi dvoch obchodných spoločností, však vypovedal niečo iné. Rodina mu zobrala doklady, strážila ho a keď chcel odísť domov, tak ho „upokojovali“ slovami, aby „neštekal a držal hubu“ a bol rád, že má čo jesť a piť. V decembri 2013 Ládiho zo zajatia vyslobodili kukláči, ktorým najstarší Lakatoš tvrdil, že cudzinec bol u neho iba na návšteve.


Ládi je maliar a jeho známy Rudolf ho na Slovensko zavolal, že mu zoženie robotu. Potreboval ho však iba na to, aby podpísal vlastníctvo dvoch obchodných spoločností a vystupoval v ich mene aj voči bankám. Obžalovaní chceli cez neho ako konateľa spoločností nelegálne získať finančné prostriedky. Hoci Ládi vedel, že bude robiť bieleho koňa, ponuku stať sa vlastníkom a konateľom prijal. Financie z aktivít firiem však nedostal.


Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies