ČSSD presadzuje zavedenie bankovej dane, podľa ekonómov je to zlý krok

NETKY.SK • 14 Február 2017, 17:10 • 2 min
ČSSD presadzuje zavedenie bankovej dane, podľa ekonómov je to zlý krok

PRAHA - Česká sociálna demokracia navrhuje zavedenie bankovej dane, od ktorej si sľubuje ročne viac ako 10 miliárd Kč (370,08 milióna eur). Podľa ekonómov to však vôbec nie je dobrý nápad. Domnievajú sa, že daň odradí investorov a poškodí podnikateľské prostredie.

slovakia

left justify in out

Návrh ČSSD počíta so zavedením štyroch sadzieb podľa výšky aktív. Najvyššia sadzba 0,3 % by bola pre banky s aktívami nad 300 miliárd Kč, najnižšia 0,05 % pre banky s aktívami do 50 miliárd Kč. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval český premiér a predseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Daň je plánovaná ako odvod z celkových aktív banky a nebola by závislá od výšky zisku banky v danom roku. Rozpočet by tak mal podľa prepočtov ČSSD získať ročne 11 miliárd Kč. V tejto súvislosti Sobotka upozornil na to, že špeciálnu daň pre banky má 15 krajín Európskej únie vrátane Nemecka, Francúzska, Švédska alebo Británie. Ako dodal, daň pre finančný sektor majú aj všetci susedia Česka.

 

Sobotka poukázal napríklad na odlev ziskov bánk do zahraničia. Podľa neho sa od roku 2000 z bankových spoločností odlialo do zahraničia vo forme dividend okolo 460 miliárd Kč. "Ďalších minimálne 20 miliárd Kč banky navyše ušetrili na daniach po znížení dane pre právnické osoby," dodal. Daň pre firmy v roku 2007 predstavovala 24 %, od roku 2010 je to 19 %.

 

Na budúci týždeň chce ČSSD podľa Sobotku predstaviť ďalšiu časť návrhov na zmenu daňového systému v Česku. "Sme pre radikálnu zmenu daňového systému, ktorá podporí občanov s priemernými príjmami a, naopak, veľkú časť daňovej záťaže presunie na tých bohatších," uviedol.

 

Ekonómovia s tým však nesúhlasia. "Banková daň je veľmi zlý nápad. Samozrejme, sektorové dane uvaliť môžeme, ale tvrdo sa nám to vypomstí," povedala pre Novinky ekonómka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

 

Ako uviedla, zahraniční investori prišli do Česka preto, aby mali zisk, nie preto, aby platili vyššie dane než iné firmy. Sektorovú daň označila za "dávno prekonaný populistický nezmysel," ktorý deformuje podnikateľské prostredie. "Je to signál, že úspech v podobe vyšších ziskov trestáme, naopak, adorujeme podpriemernosť a priemernosť," uviedla Šichtařová.

 

Podľa finančného analytika Aleša Tůmu zo spoločnosti Partners to môže politikom nejaké body pridať, návrh je to ale nesystémový. Od krízy už banky nesú zvýšené náklady, okrem iného aj prispievaním do špeciálneho záchranného fondu. "Namiesto nariekania nad odlevom dividend do zahraničia by vláda mala radšej robiť viac pre to, aby bolo celkovo atraktívnejšie zisky v Česku reinvestovať, dodal Tůma.

(1 EUR = 27,021 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies