ČSSD, ANO a ľudovci budú rokovať o vytvorení koalície

NETKY.SK • 25 November 2013, 08:42 • 2 min
ČSSD, ANO a ľudovci budú rokovať o vytvorení koalície

PRAHA - V Českej republike sa v pondelok začnú trojstranné koaličné rokovania medzi zástupcami víťaznej Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), hnutia ANO a ľudovcami z KDÚ-ČSL.

slovakia

left justify in out

V sobotu šéfovia ČSSD a ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš po úvodných dvojstranných rokovaniach o zostavení kabinetu oznámili, že dosiahli zhodu vo viacerých otázkach vrátane niektorých ministerských postov ako aj v otázkach daní a hospodárskeho rastu. Babiš by mal zastávať v novej vláde post ministra financií a ČSSD by mala obsadiť post šéfa parlamentu ako aj premiéra. Najväčším problémom v rokovaniach s ľudovcami by mohol byť zámer ČSSD znížiť finančné náhrady v rámci cirkevných reštitúcií, s čím KDÚ-ČSL nesúhlasí.

Český prezident Miloš Zeman ešte vo štvrtok poveril šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku zostavením vlády. ČSSD, ľudovci z KDÚ-ČSL a hnutie ANO by mali mať 111 hlasov v 200-člennej snemovni. Sobotka chce, aby jeho vláda bola vymenovaná do Vianoc, no navrhuje, aby sa pred parlamentným hlasovaním o dôvere konalo vnútrostranícke referendum. 

ČSSD podľa očakávaní vyhrala októbrové české predčasné voľby, no iba so ziskom 20,5 percenta. Strana ANO miliardára Andreja Babiša skončila druhá s takmer 19 percentami a komunisti tretí s 15 percentami. Donedávna vládne strany získali menej ako ČSSD dokopy - kým TOP 09 sa dostalo 12-percentnej podpory, ODS podporilo ani nie 8 percent



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies