Csongor Kassai pre Netky.sk: Ponožky si nežehlím!

NETKY.SK • 28 November 2016, 11:17 • 2 min
Csongor Kassai pre Netky.sk: Ponožky si nežehlím!

BRATISLAVA - Csongor Kassai sa pravidelne objavuje na slovenských aj českých divadelných scénach, televízni diváci ho mohli vidieť v seriáli Zoo a jeho posledný film Učiteľka sa úspešne premieta aj v Spojených štátoch či v Japonsku. Málokto vie, že jeden z najvýraznejších slovenských hercov je tiež vášnivý hráč biliardu. Aj o tomto netradičnom športe sme sa rozprávali v krátkom rozhovore.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Známych hercov vídame väčšinou na golfových ihriskách, ty si sa ako dostal k biliardu?

 

Bolo to v čase, keď som účinkoval v Radošinskom naivnom divadle. Na niektorých zájazdoch, keď sme mali čas a príležitosť, s kolegom Reném Štúrom sme vyhľadali klub s biliardovým stolom. Jeho to veľmi bavilo, aj mňa naučil pár zaujímavých „strkov“ a postupne si ma táto hra úplne podmanila.

 

A čím si ťa tak podmanila?

 

Baví ma presnosť a pestrosť jednotlivých úderov, čo sú základom úspechu. A samozrejme fair play!

 

Ako vyzerá taký biliardový tréning?

 

Trénovať sa dá individuálne alebo so sparing partnerom. Pri individuálnom tréningu človek rozloží gule na stole do tréningovej zostavy a pokúsi sa popri potápaní gúľ čo najlepšie si nahrať - teda posielať bielu guľu - na ďalšiu v poradí. So sparing partnerom sa môžete striedať a pritom súperiť, kto koľko gúľ za sebou dokáže potopiť, alebo si jednoducho zahráte a skúsite čo najjednoduchšie dohrať možno aj celý stôl bez toho, aby ste súpera pustili k hre.

 

Dosiahol si už nejaké významné úspechy?

 

Bol som síce už aj na medzinárodnom turnaji v Pardubiciach ale nebolo to nič moc. Na menších amatérskych turnajoch sa mi podarilo dostať sa dvakrát do finále. Hurááá!

 

Ako ťa vnímajú na súťažiach ostatní športoví partneri? Zrazu sa objaví známy herec, fandia mu?

 

Tým že sa medzi nimi pohybujem už pár rokov, berú ma ako súpera ktorého musia poraziť. Nemám žiadne protekcie! (smiech)

 

Robíš aj iný druh športu? Je pre teba dôležitý zdravý životný štýl alebo chceš „iba“ dobre vyzerať ako herec?

 

Chodím pravidelne do fitka. Jednak kvôli celkovej kondícii aj výzoru, plus biliard je namáhavý šport na chrbát. Jeden ligový zápas môže trvať aj 6 hodín.

 

img

 

Je o tebe známe, že si „puntičkár“. Platí to aj v práci alebo len v súkromí?

 

Puntičkárstvo by som určite použil v miernejšej forme, ponožky si predsa nežehlím! Beriem to ako povahovú črtu, ale vekom sa človek mení a spolu s ním aj jeho priority a kritériá.

 

Raz si povedal, že si sa dostal k herectvu ako Karel Gott k spevu. Takže ako to bolo?

 

Skutočne neviem, koho parodoval Kája, že si ho všimli, no v mojom prípade parodovanie pedagógov na strednej škole celkom dobre "vynášalo". Bola to ľahká cesta do študentského divadelného súboru. Tam ma nakazili natoľko, že už nebolo cesty späť.

 

Takže nad iným povolaním si ani nerozmýšľal?

 

Kedysi som nad tým uvažoval, ale vždy som prišiel na to, že herectvo je povolanie, pri ktorom si v podstate môžem vyskúšať všetky ostatné povolania a remeslá.

 

Učíš herectvo v Prahe, účinkuješ v slovenských aj českých predstaveniach. Pociťuješ nejaký rozdiel medzi českými a slovenskými divadelníkmi?

 

Česi o nás hovoria, že sme emotívnejší v hraní než oni, dávame do toho krv a pot. Slováci zase vravia, že Česi sú viac romantickí. A ja si myslím že všetci majú vo všeobecnosti pravdu. No vždy ide o individuálny prístup a vedenie v príprave. Uvediem možno zlý príklad, ale aj z veľkého stromu sa dá urobiť bonsaj, len sa tomu treba dôkladne venovať.

 

Tvoj posledný film „Učiteľka“ žne úspechy po celom svete. Ako si spomínaš na dobu, v ktorej sa odohráva príbeh?

 

Podobné zážitky ako v Učiteľke ma nestretli. Pamätám si pionierske tábory alebo spartakiádu, čo boli samozrejme príjemné zážitky, ale aj sobotné vyučovanie, keď sa nahrádzal nejaký štátny sviatok, ktorý padol na pracovný deň. To už až také príjemné nebolo.

 

Dostal si sa niekedy do podobnej situácie, keď si bol vystavený tlaku a musel si bojovať za pravdu?

 

Skôr doma, keď sme sa dohadovali o tom, čo vyviedol môj brat a čo ja. Väčšinou sme na to aj tak doplatili obaja.

 

V inscenácii „Kumšt“ hráte s Gregorom Hološkom a s Martinom Mňahončákom troch kamarátov, ktorí diskutujú o bytostných problémoch človeka. Existuje podľa teba recept na plnohodnotný život alebo je to celé jeden veľký „Kumšt“?

 

Neviem či existuje správny recept, ale určite pomáha, keď v druhom človeku nevnímame len to negatívne. Keď chodíme po svete s otvorenými očami, dokážeme odpustiť, nevnímame osobnú porážku ako svetovú katastrofu, a budeme s ostatnými komunikovať častejšie zoči-voči, hlavne v dnešnej dobe. Sms správa neintonuje a nemôžeme sa jej pozrieť do tváre.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies