Csicsai: Hovorme nahlas o probléme, ktorý roky nebezpečne ignorujeme

NETKY.SK • 21 Máj 2016, 12:08 • 2 min
Csicsai: Hovorme nahlas o probléme, ktorý roky nebezpečne ignorujeme

BRATISLAVA - Poslanec za Most-Híd a predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo Gabriel Csicsai ocenil, že prezident Andrej Kiska upriamil pozornosť verejnosti a médií na kritický stav v oblasti prvovýroby surového kravského mlieka.

slovakia

left justify in out

„Pozdvihnutie problému producentov surového kravského mlieka na celoštátnu úroveň vnímam ako určitý signál, ktorý môže naštartovať rad opatrení na ozdravenie nášho poľnohospodárstva. Kľúčovým musí byť vertikálna integrácia, produkcia základných komodít, ich spracovanie a finalizácia s priamym predajom spotrebiteľovi v konečnej fáze,“ uviedol Csicsai na margo kritických slov prezidenta.


Predseda výboru pre pôdohospodárstvo pripomenul, že ide len pomyselný vrchol ľadovca. Podobnú, ak nie horšiu situáciu, podľa jeho slov nájdeme aj v ostatných oblastiach živočíšnej výroby. „Cena jatočných ošípaných je už dávno porovnateľná s cenou surového kravského mlieka, a žiaľ, podobnú klesajúcu tendenciu možno pozorovať aj pri cenách jatočného dobytka, ale aj hydiny a vajec. Doma produkujeme ani nie 50% spotreby jatočných ošípaných, pričom finalizujeme znova len polovicu výroby - čiže sotva 25 % jatočného mäsa a výrobkov pochádza zo Slovenska,“ konštatoval Csicsai.


Poslanec za Most-Híd zdôraznil, že nie je celkom férové pripisovať spomínaný zlý stav nízkej spotrebe mlieka v domácnostiach, zrušeniu kvót surového kravského mlieka, či domnelému znevýhodneniu slovenských farmárov pri prideľovaní dotácií. „Skutočným dôvodom tohto stavu je fakt, že kohézne európske zdroje na reštrukturalizáciu a modernizáciu výrobných infraštruktúr prvovýrobcov neboli nikdy dostatočne a koncepčne využité, pričom podľa štatistík výrazne zaostávalo zvyšovanie efektivity výroby surového kravského mlieka,“ poznamenal Csicsai. Zároveň podčiarkol fakt, že európske dotácie do poľnohospodárstva nie sú určené na honbu za koncoročným čistým ziskom. „Musíme pochopiť, že tieto dotácie majú pomáhať predovšetkým trvalej udržateľnosti vidieka, a to najmä ľudom žijúcim a pracujúcim na vidieku. Ich využitie má primárne podporovať produkciu zdravých a bezpečných potravín a takisto aj zachovanie rovnováhy medzi prírodou a samotnou produkciou,“ dodal vládny poslanec.


Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo je dlhodobo presvedčený, že slovenskému poľnohospodárstvu chýba konkurencieschopnosť a v súčasnej situácii už nedokáže v rámci vidieka spĺňať sociálne ani demografické úlohy. Zároveň tvrdí, že z pohľadu zvýšenia pracovných príležitostí na vidieku musíme dať šancu predovšetkým malým a mladým gazdom, malým a stredným podnikom rodinného typu: „Dotáciami je nutné podporiť predovšetkým ekonomicky dlhodobo udržateľné projekty. Teda také, ktoré sa dokážu navzájom aktívne dopĺňať, sú zamerané na produkciu finálnych miestnych produktov s pridanou hodnotou a zároveň podporia vznik nový pracovných miest,“ konštatoval.


Csicsai rovnako pripomenul, že za posledné štvrťstoročie sa ľudia pri nakupovaní pozerajú skôr na cenu ako kvalitu. „Je naivné si myslieť, že obchodné reťazce dobrovoľne zmenia stratégiu predaja v prospech domácich potravín a to na úkor vlastných ziskov. Iba podpora vzniku konkurenčných, domácich, výrobných, spracovateľských a odbytových štruktúr, či nanajvýš mikroreťazcov, je účinná cesta k zvyšovaniu spotreby toho, čo si vyprodukujeme doma – iba takto dokážeme dostať naše kvalitné potraviny na stôl k spotrebiteľovi,“ uzavrel poslanec Mosta-Híd.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies