Cséfalvayová: Slovensko nesmie zostať v úlohe štatistu

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 15:09 • 2 min
Cséfalvayová: Slovensko nesmie zostať v úlohe štatistu

BRATISLAVA - Dnes po prvý krát vystúpili na pôde Národnej rady Slovenskej republiky europoslanci, čo umožňuje nový rokovací poriadok.

slovakia

left justify in out

V priebehu 15 minút každý z europoslancov priblížil svoju prácu a agendu vo výboroch Európskeho parlamentu, nakoľko tá predstavuje gro ich pracovných povinností. Najčastejšie diskutovanými témami bola ochrana spotrebiteľa, kvalita potravín, kohézna politika, ochrana životného prostredia či podpora zamestnanosti mladých. Europoslanci podrobili kritike šírenie poloprávd či klamstiev o EÚ, ktoré zneužívajú politici na získanie vlastnej podpory. Taktiež sa ostro vyhradili voči tzv. bruselskému diktátu.

 

Aj na Slovensku podpora EÚ v uplynulých rokoch mierne poklesla. Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu bola v roku 2014 iba 13%, najmenej spomedzi všetkých členských štátov EÚ. "Preto vítam dnešné vystúpenia. Naši europoslanci priblížili svoju prácu i názory slovenským občanom. V časoch rastu extrémizmu a populizmu naprieč Európou je našou spoločnou úlohou posilňovanie európskeho povedomia. Európska únia je najlepšou alternatívou pre Slovensko." vyjadrila sa na margo vystúpení členov európskeho parlamentu Katarína Cséfalvayová.

 

Poslankyňa tiež dodáva, že "euroskeptici v parlamente, v tom európskom i našom, iba kritizujú, ale neprinášajú zlepšenia, opatrenia čo by pomohli našim občanom. Nezabúdajme, že Slovensko práve vďaka EÚ môže napredovať rýchlejšie."

 

Europoslanci na pôde Národnej rady diskutovali o otázke budúcnosti EÚ v nadväznosti na 5 scenárov, ktoré predstavil predseda EK Juncker. Najpravdepodobnejšia sa javí alternatíva viacrýchlostnej Európy. Aktuálne deklarovaným zámerom Slovenska je zostať v jadre EÚ. Samozrejme našli sa aj odporcovia tohto postoja.

 

Richard Sulík za stranu SaS preferuje scenár zúženia kompetencií EÚ, ale zlepšenia ich praktického výkonu. Zároveň odmietol tézu, že pre Slovensko je najlepšie ak bude v jadre EÚ. „S týmto názorom sa nemôžem stotožniť. Ak je pre Slovensko prioritou Schengen, jednotný trh a eurozóna, potom nevidím inú možnosť pre nás ako byť v jadre. No musíme aktívne participovať na tejto debate, a nie byť v úlohe štatistu.“ reagovala poslankyňa Cséfalvayová.

 

Je dobrý znamením, že vo viacerých oblastiach panuje zhoda medzi Európskym parlamentom a Národnou radou. Príkladom je záujem na zachovaní Schengenu.

 

"Ten je (spolu s eurom) jedným z najhmatateľnejších znakov zjednotenej Európy. Okrem značných ekonomických výhod, Slobodne cestovanie bez kontrol víta každý občan. Preto aj napriek existujúcim bezpečnostným hrozbám, si neviem EU bez Schengenu predstaviť. Čo teraz musíme urobiť je pracovať na zlepšení bezpečnosti. Základom je monitorovanie vstupov a bezpečnosť vonkajšej hranice Schengenu." na záver konštatuje poslankyňa Cséfalvayová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies