Cséfalvayová: Bežní užívatelia nesmú byť trestaní za stiahnutie pesničky alebo filmu

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 16:36 • 2 min
Cséfalvayová: Bežní užívatelia nesmú byť trestaní za stiahnutie pesničky alebo filmu

BRATISLAVA - Strana Sieť odmieta, aby boli ľudia, ktorí si na internete stiahnu pesničku alebo film pre vlastné použitie, trestne stíhaní. Na najbližšej parlamentnej schôdzi preto príde s pozmeňujúcim návrhom k novele Trestného zákona, ktorý má zabrániť neprimeraným represiám za porušenie autorských práv.

slovakia

left justify in out

Sieť tak reaguje na vládny návrh novely Trestného zákona, ktorý bol kabinetom schválený len v oklieštenej podobe a mäkšie pravidlá v tejto oblasti napokon neprináša. "Ctíme si autorské práva, ale internet je slobodný priestor a bežní užívatelia nemôžu byť trestne stíhaní za to, že si pre vlastnú potrebu stiahnu pesničku alebo film," vyhlásila podpredsedníčka Siete Katarína Cséfalvayová. Ako dodala, sťahovanie obsahu z internetu je v súčasnosti také rozšírené, že ak by sa mal tento zákon v praxi uplatňovať dôsledne, trestne stíhaní by boli takmer všetci mladí ľudia.
     

Cséfalvayová však zároveň zdôraznila, že ak je sťahovanie obsahu z internetu motivované komerčným záujmom, mali by takíto porušovatelia niesť trestnoprávnu zodpovednosť. "Musíme rozlišovať medzi človekom, ktorý si stiahne pesničku pre vlastné účely a medzi človekom, ktorý na takejto kópii zarába na úkor hudobníkov," uzavrela.
     

Poslanci Siete prišli s rovnakým návrhom už v apríli minulého roku, a to v reakcii na rozsudok Súdneho dvora EÚ, podľa ktorého je sťahovanie akýchkoľvek súborov porušujúcich autorské práva trestné, dokonca aj ak ide iba o využitie pre vlastnú potrebu. Vládna väčšina to odmietla s odôvodnením, že pripraví vlastný návrh s podobným obsahom.
     

Hovorca Siete Ján Orlovský pripomenul, že ministerstvo spravodlivosti ešte v máji 2014 avizovalo novelu Trestného zákona, podľa ktorej by o trestný čin išlo iba v prípade, že hodnota stiahnutých súborov prekročí sumu 265 eur. "Na stredajšom (4.3.) rokovaní vlády však táto klauzula z návrhu vypadla a trestné stíhanie tak hrozí bez ohľadu na výšku peňažnej hodnoty stiahnutých súborov," dodal.
     

Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová pre televíziu Markíza naznačila, že ak niekto spácha takýto trestný čin, ktorého závažnosť je zanedbateľná, súdený by nemal byť. "Ak ide o takéto nepatrné porušenie práva, tak toto konanie by nemalo byť sankcionované prostredníctvom predpisov Trestného práva," deklarovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona