Csáky: Európa sa obáva, že sa dostane na ekonomickú perifériu, CETA podporujem

NETKY.SK • 27 Október 2016, 12:35 • 2 min
Csáky: Európa sa obáva, že sa dostane na ekonomickú perifériu, CETA podporujem

ŠTRASBURG - Európa sa obáva, že už nebude v centre svetového ekonomického diania, preto dúfam v uzavretie obchodnej dohody s Kanadou (CETA). Pre TASR to povedal poslanec Európskeho parlamentu (EP) Pál Csáky.

slovakia

left justify in out

"Silní hráči budú mať aj v budúcnosti záujem spolupracovať a keď sa Európa nezapojí adekvátnym spôsobom do takejto medzinárodnej deľby spolupráce v budúcnosti, tak sa môže dostať na perifériu," uviedol Csáky.

 

Podľa europoslanca sú veľké európske ekonomiky, najmä nemecká, znepokojené z toho, že USA hľadajú obchodných partnerov skôr vo východnej Ázii ako v Európe. Csáky považuje patovú situáciu v súvislosti s podpisom CETA za krízu belgického ústavného systému, ktorý vníma ako príliš zložitý a zrelý na zmenu.

 

Europoslanec Eduard Kukan vyjadril pozitívny postoj k dohode CETA a myslí si, že je výhodná pre Slovensko a miestnych podnikateľov. Protestu Valónov proti dohode nerozumie a ich argumenty označil za "smiešne a neopodstatnené".

 

"Regionálne a vnútropolitické záujmy by nemali narúšať celkovú obchodnú politiku Únie," skonštatoval Kukan. Obáva sa, že ak EÚ dohodu s Kanadou neuzavrie, tak nebude možné schváliť ani obchodnú dohodu TTIP so Spojenými štátmi americkými.

 

Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová považuje obe zmluvy za ekonomicky prínosné. Skonštatovala, že predstavitelia Únie by mali jednoznačnejšie preukázať, že obe zmluvy nepoškodia spotrebiteľov, podnikateľov a neznížia štandardy v oblasti potravín a ochrany životného prostredia, čo sa im pri Valónsku nepodarilo.

 

Jej stranícka kolegyňa Monika Smolková tvrdí, že postoj Valónska sa dal očakávať, keďže už dlhšie odmietalo niektoré body dohody CETA. Tá je podľa nej potrebná pre EÚ aj Kanadu. Z aktuálnej situácie by sme si mali zobrať ponaučenie a rešpektovať v budúcnosti názory regiónov, uviedla europoslankyňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies