Cryptojacking: Malvér na ťaženie kryptomien napadol viac ako 170.000 zariadení

NETKY.SK • 10 August 2018, 16:00 • 2 min
Cryptojacking: Malvér na ťaženie kryptomien napadol viac ako 170.000 zariadení

BRAZÍLIA – Minulý mesiac bolo v Brazílii infikovaných viac ako 170.000 zariadení, do ktorých bol nainštalovaný softvér na ťaženie kryptomien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná firma Trustwave oznámila, že koncom minulého mesiaca sa šíril rozsiahly kybernetický útok na smerovačoch MicroTik. Výsledkom bolo nainštalovanie kódu Coinhive na ťaženie kryptomien na viac ako 170.000 zariadení.

 

Bezpečnostný výskumník spoločnosti Trustwave Simon Kenin povedal, že všetky zariadenia používali rovnaký kľúč, čo naznačuje, že z týchto zariadení získala všetky vyťažené kryptomeny jedna skupina alebo dokonca jediný útočník.

 

img

 

"K tomuto útoku došlo v súčasnosti v Brazílii, ale všimol som si, že boli zasiahnuté aj iné geo-lokality. Myslím si, že tento útok bol plánovaný v celosvetovom meradle," povedal Kenin.

 

Kód Coinhive si získal pozornosť v roku 2017 ako služba, ktorá ponúkala riešenie na získavanie finančných prostriedkov pre webové stránky bez potreby predávania reklamy. Namiesto toho majitelia mnohých webových stránok využili túto príležitosť a vložili kód JavaScript do kódu svojej stránky, aby im ťažil kryptomenu Monero pomocou výpočtového výkonu ich návštevníkov.

 

img

 

Takéto ťaženie kryptomien však zvýšilo zaťaženie procesorov návštevníkov až na 99%, čo viedlo k ďalším problémom pre spotrebiteľov, pretože ich zariadenia produkovali viac tepla a spotrebovali veľké množstvo elektriny.

 

Spoločnosť Trustwave vydala detekčný nástroj na zablokovanie ťažiarskeho malvéru a varovala verejnosť, aby si čo najskôr zabezpečili zariadenia MikroTik, pretože tento závažný útok by mohol zasiahnuť stovky tisíc spotrebiteľov po celom svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona