Crmoman: V roku 2015 budeme požadovať zvýšenie nástupného platu učiteľov

NETKY.SK • 28 December 2014, 11:56 • 2 min
Crmoman: V roku 2015 budeme požadovať zvýšenie nástupného platu učiteľov

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov (SKU) bude v budúcom roku prioritne požadovať, aby sa nástupný plat učiteľov zvýšil aspoň na úroveň, aká je v Česku.

slovakia

left justify in out

Na nízke ohodnotenie pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov pritom upozorňuje aj Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV).
      

"Nástupný plat učiteľa je momentálne na úrovni absolventa strednej školy bez maturity," skonštatoval pre TASR viceprezident SKU Vladimír Crmoman. Komora učiteľov v budúcom roku očakáva zatraktívnenie učiteľskej profesie, zjednotenie financovania školstva či adresovanie všetkých finančných prostriedkov na žiaka priamo škole alebo školskému zariadeniu. Taktiež zlepšenie vymožiteľnosti práva a dodržiavania zákonov v rezorte školstva a pokračovanie vo zvyšovaní počtu asistentov do vzdelávacieho systému detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. "Očakávame aj zvýšenie normatívu na žiaka, na všetkých typoch škôl a školských zariadeniach s dôsledným prehodnotením tvorby normatívu," uviedol Crmoman.
      

Kvantifikovať normatívne financovanie na žiaka, triedu žiadajú aj školskí odborári. V originálnych kompetenciách požadujú stanoviť konkrétny prídel finančných prostriedkov z podielových daní. Upozorňujú aj na neexistujúcu samostatnú tabuľku pre vysokoškolských pedagógov i výskumných zamestnancov a k reťazeniu pracovných pomerov zamestnancov vysokých škôl.
      

"V oblasti sociálnej politiky vidíme potrebu uzákonenia rekondičných pobytov pre pedagogických zamestnancov. Zároveň sprehľadnenia toku finančných prostriedkov určených zamestnávateľovi na ďalšie vzdelávanie zamestnancov," povedal pre TASR predseda OZ PŠaV Pavel Ondek. Podľa neho by malo dôjsť aj k daňovému zvýhodneniu pre autorov učebníc, učebných textov, monografií či odborných i vedeckých publikácií. "Tieto problémy boli predložené na riešenie ministrovi školstva. Výsledok očakávame systémom postupových krokov. Veríme, že niektoré sa dajú zvládnuť ešte v tomto volebnom období," skonštatoval Ondek.
      

Predsedníčka Združenia samosprávnych škôl Slovenska (ZSŠS) Alena Petáková si do nového roku praje, aby sa v roku 2015 začali vytvárať  materiály na podporu výchovno-vzdelávacieho procesu, kde budú praktické veci, využiteľne denne na hodinách. "Veľkým úspechom celej spoločnosti by bolo, keby vzdelanie malo vyššiu hodnotu v rebríčku hodnôt všetkých ľudí, keby sa stali na Slovensku celebritami vzdelaní ľudia, ktorí niečo dosiahli v rôznym oblastiach života. Deti by tak získali motiváciu vzdelávať sa," dodala pre TASR Petáková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies