Crmoman: My štrajk nechceme, no sme pripravení doň vstúpiť, štart avizuje na 13. septembra

NETKY.SK • 5 September 2016, 15:00 • 2 min
Crmoman: My štrajk nechceme, no sme pripravení doň vstúpiť, štart avizuje na 13. septembra

BRATISLAVA – Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) zatiaľ nevie, s akou podporou učiteľov má rátať pri vstupe do stupňovaného štrajku, ktorého štart avizuje na 13. septembra. Podľa zástupcu iniciatívy Vladimíra Crmomana, momentálne nie je možné technicky vyhodnotiť túto podporu, no registrácia do štrajku je už spustená.

slovakia

left justify in out

"Pri všetkých akciách sme vždy riskovali. My štrajk nechceme, no sme pripravení doň vstúpiť. Dúfame, že vláda nás prestane ignorovať," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave Crmoman.

 

Branislav Kočan z ISU očakáva, že v prípade štrajku sa bude podpora učiteľov postupne zvyšovať. Ako tvrdí, stupňovaný štrajk 13. septembra bude výstražný a nie je cieľom priveľmi narušiť vyučovací proces. "Každý hlas, ktorý sa ozve za nápravu nesprávnych pomerov, je správny. My sme dosiahli úspech už len v tom, že sa rozprúdila debata o situácii v školstve. Ak nebudeme robiť nič, rovnako nič sa nezmení," vysvetlil Kočan.

 

Nespokojní učitelia chcú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

 

Ak vláda požiadavkám ISU nevyhovie, nespokojní učitelia sú pripravení vstúpiť 13. septembra do stupňovaného štrajku. V tento deň by sa v školách nemalo učiť jednu vyučovaciu hodinu.

 

Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra, vtedy by sa zas učiť nemalo tri vyučovacie hodiny.

 

Ministerstvo školstva tvrdí, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien, zvýšiť tarifné platy učiteľov o šesť percent aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Zároveň podotklo, že iniciovalo rokovanie s ministerstvom financií, aby sa platy učiteľov v regionálnom a vysokom školstve zvýšili o šesť percent aj od januára 2017.

 

"Ich platy by tak celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent. Učitelia by sa tak stali jedinou kategóriou zamestnancov, ktorá bude mať garantovaný najvyšší nárast miezd v oblasti verejnej správy," konštatuje rezort. Uvedomuje si však, že ani takýto nárast miezd nezabezpečí posun Slovenska na priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ a bude potrebné v ňom pokračovať. Téma zlepšenia súčasného stavu slovenského školstva by sa však podľa rezortu nemala zúžiť len na platy učiteľov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona