Crkoňová: Som rada, že bol zvolený nový šéf NKÚ

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 13:21 • 2 min
Crkoňová: Som rada, že bol zvolený nový šéf NKÚ

BRATISLAVA - Neúspešná kandidátka na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Henrieta Crkoňová je rada, že bol dnes v parlamente zvolený nový šéf úradu, pretože táto voľba dlhodobo traumatizovala spoločnosť. Uviedla to vo svojom stanovisku po tom, ako v tajnej voľbe zvíťazil so ziskom 82 hlasov kandidát Pavla Freša (SDKÚ-DS) Karol Mitrík.

slovakia

left justify in out

"Chcem pogratulovať pánovi Mitríkovi, že bol zvolený za nového predsedu NKÚ. Zároveň mu chcem popriať, aby naplnil to, čo sa od tohto úradu očakáva. Touto cestou chcem zároveň poďakovať obom mojim protikandidátom, že sme boli v tejto voľbe voči sebe korektní," dodala Crkoňová.

 

Poslanec Štefan Kuffa (OĽaNO), ktorý bol Crkoňovej spolunavrhovateľom, ľutuje, že jeho kandidátka neprešla. "Som presvedčený, že bola najlepšia a navyše bola ženou. A navrhol by som ju opäť," povedal Kuffa novinárom s tým, že výsledok voľby rešpektuje, lebo voči Mitríkovi výhrady nemal.

 

Novým predsedom NKÚ sa dnes na sedemročné obdobie stal nominant Pavla Freša (SDKÚ-DS) Karol Mitrík. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď Mitríkovi v tajnej voľbe odovzdali 82 hlasov. Proti bývalému šéfovi SIS za vlády Ivety Radičovej hlasovalo 43 poslancov, 16 sa zdržalo. Mitrík nahradí vo funkcii tri roky presluhujúceho Jána Jasovského.

 

Práve Mitríka označil premiér Robert Fico (Smer-SD) v minulosti za jedného z vhodných kandidátov na tento post. O bývalom primátorovi Spišskej Novej Vsi hovoril ako o vhodnom predsedovi NKÚ aj podpredseda Smeru-SD Pavol Paška.

 

Kandidát s najväčšou podporu opozície, prokurátor Maroš Žilinka, ktorého nomináciu podpísalo 60 opozičných poslancov, získal v tajnej voľbe 54 hlasov. Proti jeho zvoleniu bolo 65 členov snemovne, zdržalo sa ich 22.

Nominantka Mariána Kvasničku (nezaradený) a Štefana Kuffu (OĽaNO) Henrieta Crkoňová získala päť hlasov. Záporne sa voči nominácii bývalej vedúcej služobného úradu na ministerstve školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD) vyjadrilo 77 poslancov, zdržali sa 59.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona