Crkoňová: Nespadla som z oblakov, som nezávislá a NKÚ chcem vrátiť autoritu

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 13:38 • 2 min
Crkoňová: Nespadla som z oblakov, som nezávislá a NKÚ chcem vrátiť autoritu

BRATISLAVA - Kandidátka na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Henrieta Crkoňová (nom. Mariána Kvasničku a Štefana Kuffu) by chcela vrátiť NKÚ autoritu, vážnosť, dôveryhodnosť a zvýšiť podiel na zlepšení hospodárenia s verejnými prostriedkami.

slovakia

left justify in out

Svoje plány predstavila dnes poslancom v parlamentnom finančnom výbore. Crkoňová je bývalá vedúca služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD. Trvá na tom, že je nezávislá kandidátka a odmieta politické hry.
     

"NKÚ vnímam ako moderný flexibilný úrad s čistým hospodárením," povedala. Súčasný úrad podľa nej nefunguje dobre. "Nevstupuje dostatočne do procesov a supluje ho polícia a prokuratúra," uviedla Crkoňová. Kandidátka by chcela tiež vylúčiť politikárčenie z kontrol.
     

Crkoňová odpovedala aj na otázky poslancov. Opozícia sa jej pýtala, či rokovala o podpore so Smerom-SD. Upozorňuje, že ak Crkoňová v parlamente prejde a stojí za ňou z opozície len Kuffa a Kvasnička, bude nominantkou Smeru-SD. Pretože prevažne jeho hlasy v prípade zvolenia dostane.
     

"S nikým zo Smeru-SD som nerokovala. Som nezávislá kandidátka, nerobila som politické rozhodnutia," vyhlásila Crkoňová. V súvislosti so svojím bývalým pôsobením na ministerstve školstva povedala, že z funkcie bola odvolaná. Trvá na svojej nezávislosti. Zároveň odmieta informácie z médií, že sa tu len tak objavila. "Nespadla som z oblakov," vyhlásila s tým, že poukázala na svoje doterajšie úspechy aj na českej univerzite.
     

Igor Matovič z OĽaNO v reakcii na Crkoňovej vyhlásenia o nezávislosti ukázal fotky, ktoré podľa neho dokazujú "extrémnu blízkosť" Crkoňovej manžela k premiérovi Robertovi Ficovi. "Tvrdiť, že ste nezávislá, je neúprimné," zdôraznil Matovič. Trvá na tom, že Crkoňová je nevhodná kandidátka. Spomenul aj údajné rokovania s Ficom či so šéfom poradcov predsedu vlády Vladimírom Faičom (Smer-SD).
     

Crkoňová reagovala, že jej manžel kandidoval za starostu s podporou Smeru-SD, KDH a hnutia NOVA. Odmieta konšpiračné spojenia aj Matovičove vyjadrenia, že klame. "Pána Faiča si neviem ani predstaviť, ako vyzerá," povedala Crkoňová.
     

Podľa Daniela Lipšica (nezaradený) nie je uveriteľné tvrdenie, že ak by bola zvolená, bude dôrazne kontrolovať kauzy vlády, ktorá ju nominovala na post na ministerstve školstva. Upozornil, že do funkcie išla v roku 2014, teda v čase, keď už boli známe viaceré kauzy súčasnej vlády. Crkoňová zopakovala, že bola touto vládou nielen vymenovaná, ale aj odvolaná. "Ak by vás vláda odvolala za to, že ste upozorňovali na korupciu, tak by ste boli dobrá kandidátka. Ale vás odvolali preto, že sa zmenil minister a ten si priniesol svojich ľudí," reagoval Lipšic.
     

Voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Úrad vedie naďalej Ján Jasovský, ktorý presluhuje od februára 2012. Do funkcie ho nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies