Craven verí, že v Soči sa predstavia všetci športovci

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 10:21 • 2 min
Craven verí, že v Soči sa predstavia všetci športovci

SOČI - Napätá vojenská situácia na Kryme by nemusela mať vplyv na bezproblémový priebeh zimných paralympijských hier v Soči. Vyplýva to zo stanoviska prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) Philipa Cravena, ktoré poskytol 24 hodín po svojom príchode do Soči, kde sa už v piatok slávnostným otvorením začnú XI. zimné paralympijské hry.

slovakia

left justify in out

"Čo sa deje na Kryme, my nemáme pod kontrolou. Rozhodnutia politikov ovplyvniť nemôžeme. Šport a politika by sa miešať nemali. Medzinárodný paralympijský výbor je športová organizácia, ktorej prioritou pre najbližšie dni je usporiadanie zimných paralympijských hier," uvádza sa v stanovisku prezidenta IPC.

 

Ukrajinský polostrov Krym, kde Rusi disponujú sústredenou vojenskou silou, je od Soči vzdialený necelých 500 km vzdušnou čiarou cez Čierne more. Craven však nevidí dôvod, prečo by sa pre situáciu na Kryme nemal začať najväčší zimný sviatok paralympionikov, ani na bojkot športovcov. "Želám si, aby sa na týchto hrách zúčastnili všetci športovci, ktorí si vybojovali právo štartu. Bojkot v dôsledku politických dôvodov nie je riešením. Každý športovec venoval niekoľko rokov príprav účasti v Soči a zaslúži si štartovať na paralympijských hrách," myslí si Craven. 

 

Šéf IPC zaregistroval, že viaceré účastnícke krajiny na znak nesúhlasu voči postupu Ruska na Kryme odvolali svoje politické delegácie zo ZPH 2014. "Rešpektujeme ich rozhodnutie, ktoré sa udialo na politickom, a nie športovom základe. Sme vďační za podporu paralympijských športovcov v jednotlivých krajinách," uviedol Craven. 

 

Podľa neho by mohlo počas nadchádzajúcich ZPH v Soči padnúť niekoľko diváckych rekordov. Z predaja lístkov je zrejmé, že takmer všetky športové zápolenia paralympionikov by mali byť vypredané. Prenosy z hier by mal zabezpečovať rekordný počet televízií, resp. držiteľov vysielacích práv. Očakáva sa aj prekonanie čísla 1,6 miliardy divákov, ktorí v televízii videli zimné paralympijské hry pred štyrmi rokmi vo Vancouveri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies