ČR zastavila podozrivý obchod s Iránom

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 10:19 • 2 min
ČR zastavila podozrivý obchod s Iránom

PRAHA - Česká republika zablokovala tento rok pokus Iránu o zakúpenie citlivej technológie, ktorú by bolo možné použiť na obohacovanie uránu: podozrenia totiž vyvolala falošná dokumentácia, informovali odborníci OSN a západné zdroje.

slovakia

left justify in out

Tento incident by mohol zvýšiť obavy Západu z toho, či je možné Teheránu dôverovať, že dodrží jadrovú dohodu vyjednanú so svetovými veľmocami. Podľa nej by mal výmenou za zrušenie sankcií utlmiť citlivé jadrové práce. Na rokovaniach sa všetky strany snažia dosiahnuť dohodu. Majú čas do konca júna. Predbežnú dohodu uzavreli 2. apríla. Irán sa v nej zaviazal na zníženie počtu centrifúg, ktoré prevádzkuje. Súhlasil aj s ďalšími dlhodobými jadrovými obmedzeniami.

 

Niektoré podrobnosti iránskeho pokusu boli opísané v najnovšej každoročnej správe odborného panelu pre výbor Bezpečnostnej rady OSN, ktorý má v pôsobnosti sankcie proti Teheránu. Podľa správy sa Irán pokúsil v januári kúpiť kompresory od spoločnosti Howden ČKD Kompresory. Tie majú využitie aj v atómových elektrárňach, preto sa na ne vzťahujú sankcie.

 

Český vládny predstaviteľ a západný diplomat oboznámený s prípadom pre agentúru Reuters potvrdili, že Irán sa pokúsil získať zariadenie od Howdenu a české úrady obchod zablokovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies