ČR sužovali včera miestami tropické horúčavy, potom prišli búrky

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 08:46 • 2 min
ČR sužovali včera miestami tropické horúčavy, potom prišli búrky

PRAHA - Denné teplotné rekordy dnes opäť padli v Českej republike, kde sa namerané hodnoty označujú dokonca v niektorých lokalitách za tropické.

slovakia

left justify in out

Vôbec najvyššie vystúpila ortuť teplomerov v Brode nad Dyjou v okolí Břeclavi, a to na hodnotu 36,8 stupňa Celzia. O šesť desatín "chladnejšie" bolo v stredočeských Dobřichoviciach.

 

Informovali o tom české elektronické médiá s odvolaním sa na tamojší hydrometeorologický ústav.

 

Nad hranicu 35 stupňov Celzia však ortuť teplomerov vystúpila popoludní aj v Brne-Žabovřeskoch, na letisku v Pardubiciach, ale aj vo Veľkom Meziříčí. Presne túto hranicu namerali v Čáslavi i v Hradci Králové.

 

Takmer 100-ročný denný rekord padol v Havlíčkovom Brode, kde má nový rekord hodnotu 34,2 stupňa. Ten doterajší bol z roku 1922 a mal o stupeň nižšiu hodnotu.

 

Je to však iba jeden z množstva dnešných rekordov, veď záznamy maxima pre jedenásty júlový deň sa prepisujú na viac ako štvrtine meracích staníc, kde sa teploty registrujú najmenej 30 rokov.

 

Z Prahy hlásili poškodenie koľajníc na električkovej trati v štvrti Libeň v dôsledku horúčav. Električková preprava tu "pauzovala" takmer tri hodiny. Špecialisti poruchu opravili a umožnili tak obnovenie prevádzky, avšak v pomalšom režime.

 

Po tropických horúčavách zasiahli krajinu prvé búrky, lokálne padali i krúpy

Český hydrometeorologický ústav varoval pred veľmi silnými búrkami s vysokým stupňom nebezpečia. Varovanie platí až do utorka štvrtej hodiny rannej, a to pre Prahu, Stredočeský, Plzenský, Juhočeský, Pardubický a Královohradecký kraj, ako aj pre Vysočinu.

 

Od západu prechádzalo cez české územie smerom na východ pásmo intenzívnych búrok, ktoré však v súvislosti s rýchlosťou tohto presunu nepriniesli v žiadnej lokalite zrážky presahujúce hodnotu desiatich milimetrov. Z Ostravy hlásia prudké krupobitie, pričom jednotlivé krúpy dosiahli veľkosti hrášku. Krupobitie zasiahlo aj niektoré lokality na Šumave.

 

Ako informoval internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na stránky Amatérskej meteorologickej spoločnosti na jednej zo sociálnych sietí, v moravskosliezskej metropole spadlo až 25 milimetrov zrážok. Ani hasiči tu však neregistrovali väčšie škody.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies