ČR sa chce chrániť pred lacnými potravinami, dovozcovia musia tovar hlásiť

NETKY.SK • 22 September 2014, 18:32 • 2 min
ČR sa chce chrániť pred lacnými potravinami, dovozcovia musia tovar hlásiť

PRAHA - Dovozcovia potravín živočíšneho a vybraných produktov rastlinného pôvodu budú musieť najmenej dva dni pred začatím predaja informovať o zásielke kontrolné úrady.

slovakia

left justify in out

V hlásení budú musieť navyše uvádzať aj predpokladanú predajnú cenu tovaru. Informoval o tom server novinky.cz.
     

Česká vláda dnes schválila dve nariadenia, ktoré predložil minister poľnohospodárstva Marian Jurečka, informovalo ministerstvo. Podľa Jurečkovho skoršieho vyjadrenia má sprísnenie predpisov zabrániť možnému zavaleniu českého trhu potravinami za dumpingové ceny v dôsledku ruského embarga na ich dovoz.
     

Uvedenie údajov o cene má podľa ministerstva pomôcť kontrolným úradom zamerať sa na problematický tovar. "Tovar za podozrivo nízke ceny môže totiž predstavovať potenciálne riziko nižších kvalitatívnych a hygienických vlastností," povedal Jurečka.
     

V prípade potravín živočíšneho pôvodu nahlasovacia povinnosť dovozcov platí už od mája 2011, no doteraz museli o prichádzajúcich zásielkach informovať českú štátnu veterinárnu správu aspoň 24 hodín predtým, než tovar prekročil české hranice. Podľa prijatého návrhu sa jeden deň ukázal ako krátky čas a najnovšie budú musieť dovozcovia podávať hlásenia najneskôr 48 hodín pred začatím predaja na domácom trhu. Okrem toho sa pridáva aj spomínaná novinka v podobe hlásenia o cene.
     

Dovozcovia rastlinných potravín nemuseli doteraz svoje dovozy hlásiť vôbec. Teraz budú o tom musieť informovať českú štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu, zatiaľ čo dovozcovia potravín živočíšneho pôvodu štátnu veterinárnu správu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona