ČR: Minister zatiaľ neplánuje zmiernenie zákazu, aspoň klesne spotreba alkoholu

NETKY.SK • 17 September 2012, 07:03 • 2 min
ČR: Minister zatiaľ neplánuje zmiernenie zákazu, aspoň klesne spotreba alkoholu

ČR Minister zatiaľ neplánuje zmiernenie zákazu, aspoň klesne spotreba alkoholu - Krimi Český minister zdravotníctva Leoš Heger zatiaľ o zmiernení prohibície neuvažuje. Súčasný stav môže trvať aj mesiac.

slovakia

left justify in out

img

Český minister zdravotníctva Leoš Heger zatiaľ o zmiernení prohibície neuvažuje. Súčasný stav môže trvať aj mesiac. Úpravu zákazu si však dokáže predstaviť, keď bude viac údajov a bude možné vylúčiť niektoré kraje či konkrétne liehoviny. Heger to dnes povedal v relácii Otázky Václava Moravca v Českej televízii (ČT), ktorú zmonitorovala v článku spravodajská webová stránka iDNES.cz.
      Minister Heger dúfa, že celá kríza nebude trvať mesiace, pretože ho za prísny zákaz veľmi kritizujú. Všetko vraj bude závisieť od toho, ako rýchlo sa polícii podarí zaistiť zdroje zdravotne škodlivého alkoholu a vyčistiť distribučné kanály. Heger si dokáže predstaviť zmiernenie prohibície i v prípade, keď bude jasné, že počet otrávených výrazne klesá.
      "Ten krízový plán má niekoľko variant. Tou najdrsnejšou je, že opatrenie takto zostane dlhé obdobie. Aspoň nám ale klesne konzumácia alkoholu," uviedol Heger v narážke na neustále sa zvyšujúce čísla spotreby tvrdého alkoholu v ČR.
      Podľa českého ministra zdravotníctva by "dlhé obdobie" mohlo znamenať napríklad mesiac. "A potom je tu druhá možnosť, že tých prípadov bude pribúdať a štatistiky sa budú spresňovať," uvažoval Heger. Časom by sa podľa neho mohlo definovať, či sú niektoré regióny bezpečné a ktorý konkrétny alkohol je v poriadku. "Zatiaľ nám však krajov skôr pribúda a žiadnu liehovinu vylúčiť nemôžeme," doplnil.
      "Ak však situácia bude trvať dlhšie a budeme mať viac vzoriek, tak sa začne pracovať s tým, či je možné nejaký alkohol povoliť," vysvetlil minister pre ČT.
      Heger ďalej poukázal na to, že za takýto stav otráv si čiastočne môžu aj sami spotrebitelia. "My sme tu kritizovaní, že zákaz neprišiel včas. Ale chcel by som upozorniť, že len jedna polovica hry je štát, ktorý ručí za bezpečie. Je to predsa každého potreba starať sa o svoje zdravie."
      A pokračoval: "Keď budeme mať v nejakom meste vraha, tak sa predsa normálny človek bude vyhýbať miestam, kde vyčíňa."

Zdroj: TASR/iDnes.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies