ČR má teraz dvoch premiérov, Zeman vymenoval Sobotku po rekordne dlhom čase

NETKY.SK • 17 Január 2014, 19:00 • 2 min
ČR má teraz dvoch premiérov, Zeman vymenoval Sobotku po rekordne dlhom čase

PRAHA - Prezident Českej republiky Miloš Zeman dnes krátko po 15.00 h na Pražskom hrade vymenoval predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku za premiéra a poveril ho zostavením novej vlády. Sobotka čakal na tento krok rekordne dlho, 83 dní. Zeman sa teraz začne schádzať s kandidátmi na ministrov, k ich vymenovaniu by mohlo dôjsť do konca januára. Informovali o tom české spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Sobotka po vymenovaní zložil slávnostný sľub. Zeman mu zaželal, aby zostavil profesionálny tím s odbornými znalosťami a životnými skúsenosťami, "ktorý sa stane silnou a úspešnou vládou Českej republiky". Líder ČSSD sa po vymenovaní poďakoval a konštatoval, že je pripravený prezidentovi navrhnúť jednotlivých ministrov. Vláda sa podľa jeho slov pokúsi zlepšiť politickú atmosféru v Česku.

"Som presvedčený, že ČR môže mať veľmi skoro silnú koaličnú vládu, ktorá sa bude opierať (v snemovni) o jasnú väčšinu 111 hlasov," uviedol Sobotka. Kabinet by mal presadiť "pozitívne zmeny, ktoré občania očakávajú". Za priority označil Sobotka naštartovanie hospodárskeho rastu, vytváranie nových pracovných príležitostí, zlepšovanie životnej úrovne ľudí či zlepšenie fungovania štátu. "A predovšetkým obnovenie dôvery občanov v politiku ako takú," dodal novovymenovaný premiér.

Česká sociálna demokracia zvíťazila v októbri v predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne, ktoré sa konali po páde kabinetu Petra Nečasa (ODS). Rokovania ČSSD s hnutím ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša a so stranou KDU-ČSL následne vyústili do dohody o spoločnom vytvorení koaličnej vlády. Pre 42-ročného Sobotku to znamená vrchol politickej kariéry. Zatiaľ to najvyššie dotiahol na ministra financií, ktorým bol v rokoch 2002-06 postupne vo vládach Vladimíra Špidlu, Stanislava Grossa a Jiřího Paroubka. Mladším premiérom než Sobotka bol iba Gross, ten sa ním stal už vo veku 34 rokov. Vo funkcii však Gross nevydržal ani rok, pripomenul portál iDNES.cz.

Česká republika má teraz dvoch premiérov. Okrem Sobotku tiež Jiřího Rusnoka, ktorého kabinet zatiaľ bude vládnuť ďalej. Kedy presne prezident vymenuje novú Sobotkovu vládu, na ktorej sa dohodli ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nie je zatiaľ jasné. Zeman pripustil, že by to mohlo byť do konca januára.

Sobotka prišiel na Pražský hrad zo sídla ČSSD krátko po 14.00 h. Ešte predtým sa s kolegami z vedenia strany dohodol na obsadení posledného voľného miesta vo vláde - za ministerku práce a sociálnych vecí navrhuje Sobotka svoju stranícku kolegyňu Michaelu Marksovú Tominovú. Sobotka čakal na svoje vymenovanie spomínaných 83 dní; tak dlho ešte žiaden z kandidátov na premiéra nečakal. Vzťahy medzi hlavou štátu a novým premiérom nie sú už dlhší čas optimálne. Sobotka si na Pražskom hrade neželal Zemana, ale straníckeho kolegu Jiřího Dienstbiera, ktorý však pred rokom vypadol v prvom kole prezidentských volieb. Až potom Sobotka vyhýbavo odporučil Zemana voličom ČSSD s tým, že on sám jeho voľbu v druhom kole "zváži". Zeman Sobotku podozrieva, že ho nevolil ani v roku 2003, čo však súčasný šéf ČSSD nikdy nepriznal. Hneď po vymenovaní za predsedu vlády získal Sobotka policajnú ochranku, ktorú na rozdiel od bývalého premiéra Nečasa prijal. Nemieni sa však sťahovať do Kramářovej vily, zostane bývať s manželkou a deťmi v pražskej štvrti Stodůlky.

Kým Zeman vymenuje celú vládu, chce sa najprv stretnúť s kandidátmi na ministrov. A má tiež jednu zásadnú podmienku - požaduje, aby najskôr v snemovni prešiel pri prvom čítaní zákon o štátnej službe. Je to Zemanova podmienka, aby vymenoval predsedu hnutia ANO Andreja Babiša za ministra financií. Babiš teraz nemôže ponúknuť čisté lustračné osvedčenie, ktoré dosiaľ českí prezidenti od kandidátov vyžadovali: súdi sa totiž na Slovensku s Ústavom pamäti národa. Nesúhlasí s tým, že je evidovaný ako spolupracovník ŠtB pred novembrom 1989. Pôvodom slovenský podnikateľ s českým občianstvom tvrdí, že s komunistickou tajnou políciou vedome nespolupracoval. Zeman má výhrady aj k iným kandidátom na ministrov. Schôdzky s kandidátmi do vlády má Zeman dohodnuté väčšinou už na budúci týždeň. Jiří Dienstbier však webu iDNES.cz dnes povedal, že ako jediný nedostal žiadny termín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona