ČR: Búrky sa oneskorili a trápili najmä juh republiky

NETKY.SK • 7 August 2012, 06:38 • 2 min
ČR: Búrky sa oneskorili a trápili najmä juh republiky

ČR: Búrky sa oneskorili a trápili najmä juh republiky

slovakia

left justify in out

img

Búrky, pred ktorými varovali českí meteorológovia, potrápili v pondelok najmä južnú časť republiky. Ťažkosti spôsobili hasičom na juhu Čiech a Moravy, kde vyrážali predovšetkým k zatopeným pivniciam. Kvôli padajúcim stromom musel byť evakuovaný aj detský tábor a uzatvorili tiež železničné trate. Búrky však dorazili z Nemecka do Česka s oneskorením a nedosiahli takú intenzitu, ako sa predpokladalo.
      Informácie priniesol dnes spravodajský server iDNES.cz.
      Najintenzívnejšie prejavy búrok boli v južných Čechách a na juhu Vysočiny, kde spadlo 20 až 40 milimetrov zrážok. Ojedinele sa takisto objavili krúpy vo veľkosti hrášku. Búrky už v noci nadnes strácali na intenzite a podľa predpokladov meteorológov nedôjde k žiadnym ďalším veľkým škodám.
      Prvé mračná sa začali objavovať v pondelok večer na juhozápade Čiech. Blesky hlásili aj z Plzne. Lokálne búrky potom prešli i cez pražskú Ruzyň.
      V obci Studnice v Juhomoravskom kraji museli hasiči evakuovať miestny detský tábor, do bezpečia pomáhali 24 deťom a niekoľkým dospelým - kvôli množstvu popadaných stromov a zrejme aj kvôli rozvodnenému vodnému toku.
      Českí meteorológovia varovali v pondelok ráno pred nástupom búrok, ktoré sa mali objaviť nad územím Českej republiky už v priebehu odpoludňajších hodín. Varovanie pred veľmi silnými búrkami platilo od 16.00 h SELČ pre Juhočeský a Juhomoravský kraj a tiež pre kraj Vysočina. Po 20.00 h SELČ mali búrky doraziť aj do Zlínskeho, Moravskosliezskeho a Olomouckého kraja.
      Pondelkové blýskanie na oblohe by malo ustať a vystrieda ho pokles teplôt. Pršať by malo len ojedinele. 
      Veľmi silné búrky trápili Česko aj počas minulého víkendu, kde v Juhočeskom krajiny zničili ovocinárske sady.

Zdroj: TASR/iDnes.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies