Andrej Babiš navrhne menšinovú vládu svojho hnutia ANO

NETKY.SK • 27 Október 2017, 14:00 • 2 min
Andrej Babiš navrhne menšinovú vládu svojho hnutia ANO

PRAHA - Andrej Babiš, líder českého hnutia ANO, ktoré zvíťazilo v nedávnych parlamentných voľbách, plánuje vládnuť s menšinovou vládou zostavenou z ministrov svojho hnutia a z nestraníckych odborníkov.

slovakia

left justify in out

"Ak sme boli všade odmietnutí, tak skúsime menšinovú vládu. A prídeme s programom, ktorý čiastočne napĺňa aj program všetkých strán," povedal Babiš v piatok pre spravodajský server iDNES.cz.

 

Zatiaľ však nevie, kto dá takejto vláde dôveru. Nikto totiž dosiaľ nepovedal, že by bol ochotný jeho vládu toleranciou umožniť. Babiš ale poukázal na to, že hneď niekoľko strán - ČSSD, KDU-ČSL i KSČM - je v dôsledku zlých volebných výsledkov v pohybe. "Majú svoje problémy; neuspeli vo voľbách a ich členovia oprávnene žiadajú hlavy," uviedol Babiš.

 

Prezident ČR Miloš Zeman nemá proti takémuto scenáru námietky. "Predpokladám, že Andrej Babiš bude váhať medzi variantom menšinovej vlády a variantom koaličnej vlády. Ja môžem zaručiť iba to, že ho v oboch týchto možnostiach podporím, a to z jednoduchého dôvodu - že je víťazom volieb a to si treba ctiť a nezávidieť mu," povedal Zeman vo štvrtok v televízii Barrandov.

 

Zeman Babiša poverí rokovaním o vláde v utorok pri obede v Lánoch, ale líder ANO už má za sebou prvé kolo rokovaní so zástupcami všetkých strán, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne. Od všetkých počul, že s ním do vlády nepôjdu.

 

Šéf ANO, ktoré vyhralo voľby s veľkým náskokom pred ODS, sa pôvodne usiloval o vznik koalície práve s občianskymi demokratmi, ale od lídra ODS Petra Fialu, ako aj od celého vedenia strany i jej poslaneckého klubu sa podpory nedočkal, pričom o nič úspešnejší nebol ani u ďalších strán.

 

Všetky strany totiž deklarujú, že nemôžu byť vo vláde s človekom obvineným políciou z pokusu o podvod pri čerpaní dotácie vo výške 50 miliónov korún na farmu Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo), uzatvára server denníka Mladá Fronta Dnes.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies