CPT kritizuje Ukrajinu za väznice a stagnáciu vyšetrovania prehreškov Majdanu

NETKY.SK • 13 Január 2015, 12:46 • 2 min
CPT kritizuje Ukrajinu za väznice a stagnáciu vyšetrovania prehreškov Majdanu

ŠTRASBURG - Rada Európy (RE) dnes oznámila, že Európsky výbor na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT) zverejnil výsledky nedávnych návštev na Ukrajine, ktoré bolo zamerané na mučenie, zlé fyzické zaobchádzanie a zastrašovanie väzňov v dvoch nápravných zariadeniach a na vyšetrovanie prípadov zlého zaobchádzania s demonštrantami na Majdane zo strany oficiálnych orgánov.

slovakia

left justify in out

CPT uskutočnil neoznámenú návštevu na Ukrajine v septembri 2014, keď sa výbor zameral na nápravné zariadenia č. 25 a 100 v oblasti Charkova. Delegácia označila tamojšiu situáciu za "veľmi znepokojujúcu". Padli obvinenia zo zlého zaobchádzania s väzňami, vrátane znásilnení, rozsiahleho bitia a mučenia väzňov zo strany dozorcov. Delegácie nadobudla dojem, že obe zariadenia boli riadené na báze zastrašovania a násilia. Delegácia RE vyzvala ukrajinské orgány vykonať rýchle, nezávislé a komplexné vyšetrovanie na najvyššej úrovni a aby následne informovali CPT o prijatých nápravných opatreniach.

      

Septembrová návšteva bola tiež príležitosťou pre zhodnotenie prijatých opatrení, v súvislosti s vyšetrovaním prokuratúrou potvrdených prípadov zlého zaobchádzania s osobami zadržanými úradmi v priebehu udalostí na Majdane, od novembra 2013 do februára 2014. Delegácia CPT skonštatovala, že aj napriek série zásadných krokov, ktoré už boli prijaté, existujú závažné nedostatky. Napríklad absencia súdneho vyšetrovania či oneskorovanie súdnych príkazov pri niektorých vyšetrovacích činnostiach. Ako správa CPT uvádza, celkovo možno skonštatovať, že toto vyšetrovanie sa dostalo na mŕtvy bod - predovšetkým kvôli neschopnosti identifikovať predstaviteľov orgánov na presadzovanie práva ako potenciálnych páchateľov.
      

Dnes zverejnená správa CPT opisuje aj výsledky minuloročnej februárovej návštevy na Ukrajine, ktorá rovnako nebola nahlásená. Správa kritizuje absenciu identifikačných čísiel na uniformách väzenských dozorcov, čo je jeden z kľúčových faktorov, ktoré bránia ďalšiemu vyšetrovanie polície v prípade obvinení zo zlého zaobchádzania.
      

Správa z februárovej návštevy delegácie CPT opisuje úradné zásahy na udržanie verejného poriadku z januára a februára 2014 v Kyjeve a v Dnepropetrovsku. Podľa tejto správy zo strany úradných orgánov a tiež zo strany neznámych súkromných osôb došlo k úmyselnému ťažkému a zlému zaobchádzaniu s vtedajšími demonštrantami z Majdanu. 
      

CPT zaznamenal prípady fyzického týrania zadržaných demonštrantov počas ich prvotného výsluchu a časté transfery do väzníc. Podľa správy CPT prísnych donucovacích praktik voči demonštrantom z Majdanu boli sa dopúšťali takmer výlučne členovia dnes už rozpustenej špeciálnej policajnej jednotky Berkut.
      

CPT zdôraznila, že praktík zlého zaobchádzania so zadržanými demonštrantami sa dopúšťali aj neidentifikované súkromné osoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies