Čovič: Zadržanie Chorvátov podozrivých z vojnových zločinov bolo politicky motivované

NETKY.SK • 8 November 2016, 18:40 • 2 min
Čovič: Zadržanie Chorvátov podozrivých z vojnových zločinov bolo politicky motivované

ZÁHREB - Za "selektívne", "politicky motivované" a "neprijateľné" označil nedávne zadržanie desiatich bosnianskych Chorvátov pre podozrenie z účasti na vojnových zločinoch chorvátsky člen bosnianskeho prezídia Dragan Čovič. Povedal to počas svojej pondelkovej návštevy metropoly Chorvátska Záhrebu vo večernom vysielaní verejnoprávnej televízie HRT.

slovakia

left justify in out

Podľa Čovičovho názoru došlo k zadržaniu Chorvátov iba dva dni po návšteve chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča v Bosne a Hercegovine a tento krok predstavoval "politické posolstvo". Na jednej strane mal prispieť k narušeniu vzťahov s Chorvátskom, na strane druhej k vyvolaniu vnútropolitického napätia v Bosne a Hercegovine. Práve narušenie vzťahov medzi Chorvátmi a Srbmi, respektíve medzi Chorvátmi a bosnianskymi Moslimami malo podľa Čoviča viesť k zastaveniu smerovania krajiny do Európskej únie. Čovič vyjadril osobné presvedčenie, že tento pokus nebude úspešný.

 

Čovič netajil, že možno nie všetci v Bosne a Hercegovine sú stúpencami euroatlantickej integrácie krajiny, ktorú najväčšmi podporujú príslušníci tamojšej chorvátskej komunity. Termín zadržania podozrivých dal Čovič aj do súvislosti s blížiacou sa návštevou eurokomisára pre rozširovanie EÚ Johannesa Hahna v Bosne a Hercegovine. Podľa neho mali mesiac pred touto návštevou odviesť pozornosť od vnútropolitických tém.

 

Koncom októbra zadržali v Bosne desať bosnianskych Chorvátov. Podľa tamojších médií ide o niekdajších členov bývalej Chorvátskej rady obrany (HVO), ozbrojených síl niekdajšej Chorvátskej republiky Herceg-Bosna, ktorú svojho času vyhlásila chorvátska komunita v Bosne. Zadržaní mali v rokoch 1992-93 spáchať vojnové zločiny na väčšom počte srbských civilistov v meste Orašje a jeho okolí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies