Čoraz viac utečencov chodí cez Slovensko, Rakušania na hraniciach začali náhodné kontroly

NETKY.SK • 20 September 2017, 13:27 • 2 min
Čoraz viac utečencov chodí cez Slovensko, Rakušania na hraniciach začali náhodné kontroly

VIEDEŇ - V rámci boja proti prevádzačom začalo Rakúsko s náhodnými kontrolami v blízkosti hraníc so Slovenskom. Dôvodom spoločnej akcie príslušníkov polície a armády je skutočnosť, že čoraz viac prevádzačov sa snaží dostať utečencov na sever Európy cez Slovensko, povedal rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.

slovakia

left justify in out

"V Rakúsku sa doteraz nestalo, aby vojaci pomáhali pri klasickej policajnej činnosti. Ale je to potrebné," povedal Doskozil. Podľa rakúskeho sociálnodemokratického ministra vznikli nedávno na Balkáne nové pašerácke trasy, "keďže Maďarsko a Macedónsko výrazne posilnili ochranu vonkajších hraníc EÚ".

 

"Zaznamenali sme, že mnohí utečenci, ktorí v súčasnosti prichádzajú napríklad z Grécka a Srbska, sa najnovšie pokúšajú dostať ďalej na sever po trase vedúcej cez Slovensko. Prechádzajú cez Rumunsko alebo Bulharsko," konštatoval Doskozil.

 

Tvrdí, že tzv. balkánska cesta napriek sprísneným hraničným kontrolám stále nie je úplne uzatvorená. Pripomenul, že tento rok prišlo do Rakúska takmer 20.000 nových utečencov, z ktorých 12.000 požiadalo o azyl. Viedeň predpokladá, že približne 8000 žiadateľov sa do Rakúska cez Balkán.

 

Pohraničná agentúra EÚ Frontex nedokáže podľa Doskozila vonkajšie hranice Európy ochrániť do takej miery, ako je potrebné. Rakúsko preto vypracovalo akčný plán pre stredoeurópske krajiny pre prípad novej utečeneckej vlny. Zapojení doň budú polícia, armáda i civilisti, minulý týždeň sa už uskutočnilo aj cvičenie, uviedol Doskozil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona