Čoraz viac Slovákov využíva rýchly mobilný internet

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 16:19 • 2 min
Čoraz viac Slovákov využíva rýchly mobilný internet

BRATISLAVA - Slováci začínajú čoraz viac využívať širokopásmové mobilné pripojenie na internet. Len v minulom roku vzrástol počet mobilných pripojení o takmer 170 tisíc.

slovakia

left justify in out

Vlani bolo na Slovensku spolu 2,96 mil. širokopásmových pripojení, z čoho 65 % pripadá na mobilné a zvyšok na pevné siete. Spolu tak počet pripojení medziročne vzrástol o 261 tisíc. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú pre Ministerstvo dopravy (MDVRR) vypracoval Výskumný ústav spojov.

"Časy, keď ľudia chceli surfovať najmä v pohodlí svojej obývačky, postupne odchádzajú do úzadia. Dnes chcú mať širokopásmové pripojenie stále so sebou, aby mali dáta i zábavu po ruke. A to aj za cenu vyšších nákladov," skonštatoval štátny tajomník MDVRR Andrej Holák. Najčastejšie používajú Slováci na prístup k internetu mobilné telefóny. Tie sú podľa štatistiky využívané až 3,5 násobne viac, ako iné zariadenia, napríklad notebooky. V porovnaní s rokom 2009 sa počet širokopásmových pripojení cez mobilné telefóny takmer strojnásobil na 1,5 milióna.

V pevnej sieti bolo celkovo ku koncu roka 2012 na Slovensku vyše 1 mil. širokopásmových pripojení. Najväčšie zastúpenie malo pripojenie prostredníctvom technológie DSL (39,7 %). Druhým najrozšírenejším bol optický prístup FTTH a FTTB (23,8 %) a nasledoval rádiový prístup (23,6 %). Káblovým modemom sa uskutočňovalo len 12,7 percenta pripojení a 0,2 percenta pripojení pripadalo na prenajaté okruhy a satelit.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies