Čoraz viac Slovákov odkladá svoje peniaze do bánk

NETKY.SK • 28 Október 2015, 11:29 • 2 min
Čoraz viac Slovákov odkladá svoje peniaze do bánk

BRATISLAVA - Slováci v súčasnosti viac dôverujú bankám ako v minulých rokoch. Ako vyplynulo z prieskumu Slovenskej sporiteľne, odkladanie peňazí doma “pod vankúš” alebo do trezoru je na ústupe. Preferuje ho 24 % opýtaných, zatiaľ čo v roku 2014 si peniaze doma odkladala až tretina Slovákov.

slovakia

left justify in out

Menej populárne je vkladanie peňazí do životného poistenia, resp. kapitálového zaistenia. V roku 2015 vzrástol záujem o sporiace účty a momentálne ich využíva 56 % Slovákov. To je podľa sporiteľne značne viac ako v posledných štyroch rokoch. Rovnako je možné podľa výsledkov prieskumu sledovať výrazný nárast investovania peňazí do nehnuteľností a do fondov.

 

“Tempo rastu slovenskej ekonomiky oproti vlaňajšku zrýchlilo a oživenie trhu práce pokračuje. Miera nezamestnanosti klesá, k čomu prispieva dynamická tvorba nových pracovných miest, a zároveň reálne mzdy rastú tempom 2,5 %, čo pomáha zvyšovať disponibilné príjmy domácností. Tie môžu byť použité na spotrebu, ale aj na sporenie,” skonštatovala Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

 

Na Slovensku si v tomto roku Slováci ušetrili o dve eurá menej v porovnaní s minulým rokom, priemerne 94 eur mesačne. Približne 7 % Slovákov si nedokáže mesačne odložiť ani euro. Až 83 % opýtaných si myslí, že má svoje mesačné výdavky pod kontrolou. Na druhej strane tretina z nich odpovedala, že často minie viac peňazí mesačne, ako plánovala.

 

Ak by mali Slováci k dispozícii 750 eur navyše, až 67 % by ich odložilo na sporiaci účet, knižku alebo kartu. Ak by mal priemerný Slovák k dispozícii mesačne o 10 % viac peňazí ako v súčasnosti, odložil by ich bokom. Iba štvrtina Slovákov by ich radšej minula. Až polovica populácie sa vyjadrila, že ak by mala mesačne k dispozícii o 10 % menej peňazí ako momentálne, míňala by menej a odložila bokom rovnakú sumu ako teraz.

 

Prieskum zrealizovala pre Slovenskú sporiteľňu spoločnosť IMAS International počas augusta 2015 prostredníctvom telefonických rozhovorov na celkovej vzorke 514 respondentov vo veku nad 15 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies