Čoraz viac obyvateľov Ukrajiny sa prikláňa k členstvu v EÚ

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 14:40 • 2 min
Čoraz viac obyvateľov Ukrajiny sa prikláňa k členstvu v EÚ

KYJEV - Vstup Ukrajiny do Európskej únie podporuje takmer 70 % obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky z dielne Centra pre strategický rozvoj oblastí. Výsledky sa dostali pred verejnosť len v dnešných hodinách a tlmočil ich sám riaditeľ inštitúcie Andrij Orlov.

slovakia

left justify in out

Proti vstupu do spoločenstva sa vyjadrilo 13 % respondentov a 18 % zaujalo nerozhodné stanovisko. Z výskumu ďalej vyplýva, že najvyššia podpora európskej integrácie bola zaznamenaná na západe Ukrajiny, najnižšia na východe (Donbass). Ďalej sa ukázalo, že oproti výsledku rovnakému prieskumu z roku 2012 stúpol záujem obyvateľov o vstup do EÚ až o 27 %.

 

img

 

Okrem toho z prieskumu vplýva, že bezpečnostné záruky patria medzi kľúčové otázky, ktoré Ukrajinci očakávajú od európskej integrácie. Orlov dodal, že medzi vnútornými prekážkami integrácie Ukrajiny do Európskej únie, na ktoré poukázali respondenti, sú vysoká miera korupcie, problémy v Donbase a neefektívnosť systému štátnej správy.

 

img

 

Prieskum sa uskutočnil v druhej polovici mája 2019. V 124 obývaných oblastiach Ukrajiny bolo oslovených celkom 2116 respondentov. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona