Čoraz viac Nemcov je za to, aby Grécko zostalo členom eurozóny

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 12:19 • 2 min
Čoraz viac Nemcov je za to, aby Grécko zostalo členom eurozóny

BERLÍN - Čoraz viac Nemcov je za to, aby Grécko zostalo členom eurozóny, keďže zadlžená krajina sa dohodla s veriteľmi na nepopulárnych reformách. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Politbarometer pre verejnoprávnu televíziu ZDF. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Anketa sa uskutočnila po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová upozornila, že tzv. Grexit, teda odchod Grécka z eurozóny, spôsobí chaos, zatiaľ čo minister financií Wolfgang Schäuble bránil svoj návrh na dočasné vylúčenie Grécka z menového bloku na päť rokov.

 

Reprezentatívny prieskum spoločnosti Politbarometer odhalil, že 50 % opýtaných v Nemecku chce, aby Grécko zostalo v eurozóne. Na porovnanie, začiatkom júla, keď dlhová kríza vrcholila, podporovalo zotrvanie Grécka v menovom bloku iba 41 % Nemcov.

 

Na prieskume sa zúčastnilo 1304 respondentov a až 71 % z nich sa domnieva, že Grécko nebude schopné vyhnúť sa bankrotu, aj keď dostane tretí záchranný úver. Tento výsledok odráža hlbokú nedôveru Nemcov v ľavicovú grécku vládu premiéra Alexisa Tsiprasa. Drvivá väčšia opýtaných, presnejšie 73 %, preto neočakáva, že Grécko uskutoční všetky reformy, na ktorých sa dohodlo s veriteľmi.

 

Nemcov rozdelila na dva takmer rovnako početné tábory aj otázka, či súhlasia s tretím záchranným balíkom pre Grécko. Zatiaľ čo 49 % opýtaných uviedlo, že je to zlý nápad, ďalších 48 % si myslí, že je to dobré.

 

Okrem toho 21 % respondentov považuje reformy, ktoré od Grécka požadujú veritelia, za príliš tvrdé, ďalších 50 % sa domnieva, že sú primerané a 20 %, naopak, uviedlo, že nie sú dosť tvrdé.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies