Copa América v ohrození, kontinent sužuje koronavírus

NETKY.SK • 6 Jún 2021, 09:48 • 2 min
Copa América v ohrození, kontinent sužuje koronavírus

Zatiaľ čo v Európe sa situácia s koronavírusom postupne zlepšuje a športové podujatia môžu navštevovať aj diváci, v Južnej Amerike sa nedarí dostať neviditeľného nepriateľa pod kontrolu. V ohrození je aj blížiaci sa futbalový šampionát, ktorý sprevádzajú problémy.

slovakia

left justify in out

Turnaj mali po prvýkrát v jeho 105-ročnej histórii hostiť dve krajiny, Kolumbia Argentína. Na konci apríla však v Kolumbii vypukli protivládne protesty kvôli daňovej reforme, ktorá počítala so zvýšením sadzieb DPH a základu dane z príjmu. Demonštrácie a potýčky s políciou si podľa oficiálnych údajov vyžiadali 42 mŕtvych a viac ako 1500 zranených. V krajine je navyše rozšírený koronavírus.

 

 

Kontinentálna federácia CONMEBOL sa preto rozhodla zorganizovať šampionát len v Argentíne, ktorá sa však o niekoľko dní o usporiadateľstvo prišla, pretože bojuje so zatiaľ najhoršou vlnou. Krajina sa nachádza v prísnom lockdowne a pozastavené boli všetky verejné aktivity, vrátane športových súťaží.

 

Voľba teda napokon padla na Brazíliu, ktorá má celosvetovo po USA druhý najvyšší počet nakazených. Turnaj má odštartovať 13. júna a finálový zápas sa odohrá na legendárnom štadióne Maracaná. Proti organizovaniu šampionátu sa postavilo viacero odborníkov a taktiež miestna opozícia, ktorá podala na vládu žalobu. V Brazílii totiž na koronavírus umrelo viac ako 465 tisíc ľudí.

 

 

Osem zápasov by sa malo odohrať v meste Rio de Janeiro a podľa starostu Eduarda Paesa je možné, že sa turnaj zruší úplne. „Úprimne hovorím, že ani neviem, kedy sa bude v Riu hrať. Ak sa do tej doby situácia zhorší, zmenia sa aj opatrenia. O usporiadateľstvo sme nežiadali a ak chcete poznať môj názor, myslím, že je to v tejto dobe nevhodné,“ prezradil. Takisto existujú obavy z masívneho zhromažďovania sa fanúšikov v uliciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies