COP21: Vyjednávači OSN odovzdali návrh klimatickej dohody, na rade sú ministri

NETKY.SK • 5 December 2015, 14:39 • 2 min
COP21: Vyjednávači OSN odovzdali návrh klimatickej dohody, na rade sú ministri

PARÍŽ - Vyjednávači Organizácie Spojených národov na konferencii o zmene klímy (COP21) v Paríži dnes schválili návrh nového textu, čo je krok smerom k uzavretiu novej globálnej dohody o zmene klímy. Na budúci týždeň budú o tomto návrhu rokovať ministri životného prostredia a zahraničných vecí, oznámili tlačové agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Upozornila, že návrh textu obsahuje naďalej stovky sporných bodov a vyjednávači ho schválili po celonočnom rokovaní tesne pred poludňajším vypršaním daného časového limitu.


"Tento text dokazuje vôľu všetkých dosiahnuť dohodu. Ešte nie sme na konci cesty. Ešte treba vyriešiť hlavné politické záležitosti," konštatovala francúzska vyjednávačka na COP21 Laurence Tubianová.


Podľa agentúry AP je návrh textu plný zátvoriek a návrhov možností, čo ukazuje, koľko toho treba doriešiť. Väčšina z nich sa týka toho, ako definovať záväzky krajín rozličného stupňa rozvoja v boji s klimatickou zemou.
Ministri budú mať na rokovanie o konečnej podobe návrhu týždeň, dodala AP.


Uviedla, že 184 krajín predložilo plány na zníženie či obmedzenie emisií skleníkových plynov, mnohé sú však podmienené finančnou podporou bohatých krajín. Jedným zo sporných bodov je, kto to zaplatí.


USA a ďalšie rozvinuté krajiny, ktoré sú tradične považované za tých, kto budú financovať opatrenia na obmedzenie dopadov zmeny klímy, žiadajú, aby sa k nim pripojili aj najrozvinutejšie z rozvíjajúcich sa krajín.


Niektorým členom bloku rozvíjajúcich sa krajín sa to nepáči a vyjadrili obavy, že sa bohaté krajiny pokúšajú vyhnúť svojej zodpovednosti pri riešení zmeny klímy, dodala AP.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona