Cookson obvinil predchádzajúce vedenie UCI z tolerancie dopingu

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 18:57 • 2 min
Cookson obvinil predchádzajúce vedenie UCI z tolerancie dopingu

AIGLE - Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Brian Cookson v pondelok vyhlásil, že UCI v minulosti tolerovala doping a zakrývala pozitívne testy Lancea Armstronga počas Tour de France v roku 1999.

slovakia

left justify in out

 "UCI vždy uprednosťňovala obraz športu založený na integrite a čestnosti. A toto je čiernou škvrnou," skonštatoval 63-ročný Brit. Cyklistiku v minulosti poznačili viaceré dopingové prípady, ktoré vrhajú negatívne svetlo na čoraz populárnejší šport. "Po afére Festina v roku 1998, Tour de France v roku 1999 malo byť signálom znovuzrodenia. Lance Armstrong mal však pozitívny test na kortizón a UCI to kryla," dodal v rozhovore pre agentúru Reuters Cookson, ktorý nastúpil do funkcie v septembri 2013 so snahou očistiť šport od negatívnych vplyvov.
     

UCI v pondelok zverejnila prvú rozsiahlu správu Nezávislej cyklistickej reformnej komisie (CIRC), ktorá okrem iného na 227 stranách potvrdzuje krytie dopingu bývalého amerického cyklistu zo strany niekdajšieho vedenia UCI. Komisia zároveň konštatovala, že doping je v cyklistike stále rozšíreným nástrojom na vylepšenie výkonnosti. Podľa CIRC, ktorá sa usiluje o celkové napravenie obrazu cyklistiky v očiach verejnosti, chcela UCI prostredníctvom Armstronga spopularizovať tento šport, aj za cenu tichej akceptácie jeho dopingových praktík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona