Čontofalský získal v ére samostatnosti ako jediný Slovák európsku trofej

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 10:04 • 2 min
Čontofalský získal v ére samostatnosti ako jediný Slovák európsku trofej

PETROHRAD - Ruský futbalový klub Zenit Petrohrad si v pondelok pripomína presne desať rokov od pamätného triumfu v Pohári UEFA 2007/2008. Mužstvo z "Benátok severu" si vtedy v Manchestri vo finále európskeho pohára číslo dva poradilo so škótskym tímom Glasgow Rangers (2:0). Bol pri tom aj niekdajší slovenský reprezentačný gólman Kamil Čontofalský, ktorý duel sledoval z lavičky náhradníkov.

slovakia

left justify in out

Čoskoro 40-ročný Košičan (nar. 3. júna 1978) je dodnes jediný Slovák v ére samostatnosti, ktorý má na konte triumf v niektorej z kontinentálnych pohárových súťaží. V spomenutej edícii Pohára UEFA zasiahol do siedmich zápasov a trikrát si udržal čisté konto. Aby toho nebolo málo, Zenit si o niekoľko mesiacov neskôr v dueli Európskeho superpohára poradil aj s vtedajším víťazom Ligy majstrov - Manchestrom United (2:1).

 

Obrovská tragédia v rodine niekdajšieho slovenského reprezentanta, prišiel o trojročného syna!

Zenit na ceste za najväčším úspechom v klubovej histórii v 2. predkole prekonal slovenský FC ViOn Zlaté Moravce (2:0 vonku, 3:0 doma). Neskôr v 1. kole prešiel cez Standard Liége a následne zvládol aj skupinovú fázu v konkurencii FC Everton, 1. FC Norimberg, AZ Alkmaar a AEL Larissa. V jarných vyraďovacích bojoch na Zenit postupne nestačili Spartak Moskva, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen, Bayern Mníchov a vo finále napokon ani Glasgow Rangers. Mnohí fanúšikovia si možno spomenú na skvelú semifinálovú odvetu s Bayernom Mníchov, v ktorej Zenit doma zvíťazil vysoko 4:0.

Podiel na tomto úspechu petrohradského klubu má aj Martin Škrtel, ktorý v drese Zenitu v ročníku 2007/2008 na jeseň zasiahol do piatich duelov Pohára UEFA. Štyri mesiace pred manchesterským finále však prestúpil do anglického FC Liverpool. V petrohradskom klube už v čase historického víťazstva hrával iný slovenský stopér Tomáš Hubočan, ale do Zenitu prestúpil z MŠK Žilina až vo februári 2008, a preto nefiguroval na klubovej súpiske pre Pohár UEFA a do finále tak nemohol zasiahnuť.

Petrohradčanov vtedy viedol holandský tréner Dick Advocaat. Dnes 70-ročný rodák z Haagu pôsobil v Zenite v rokoch 2006-2009. Podľa správ z ostatných dní je však jedným z adeptov, ktorí by mohli v ruskom klube nahradiť odchádzajúceho Taliana Roberta Manciniho. "Počkajme si na koniec sezóny. V tejto chvíli by bolo odo mňa neetické komentovať akékoľvek špekulácie o tom, že som kandidátom na post trénera Zenitu," skonštatoval Advocaat podľa webu sport-express.ru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona