Conte vo svojom prvom prejave hovoril o zlyhaní migračnej politiky EÚ

NETKY.SK • 5 Jún 2018, 17:05 • 2 min
Conte vo svojom prvom prejave hovoril o zlyhaní migračnej politiky EÚ

RÍM - Nový taliansky premiér Giuseppe Conte v utorok vo svojom prvom prejave načrtol politickú agendu svojej vlády, ktorú spoločne vytvorili protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistická strana Liga Severu (LN).

slovakia

left justify in out

V prejave - prednesenom na pôde Senátu pred večerným hlasovaním o dôvere novému kabinetu - okrem iného hovoril o zlyhaní migračnej politiky EÚ, informovala agentúra AP.

 

Taliansky premiér vo svojom vyše hodinovom vystúpení zároveň trval na tom, že Taliansko nie je rasistickou krajinou a plne prijíma zodpovednosť za prijatie a integráciu legitímnych utečencov. Povedal však, že EÚ musí v tomto smere prevziať väčší diel zodpovednosti. Okrem iného by podľa Conteho mala vyjednávať aj s krajinami pôvodu migrantov a posielať nazad takých, ktorí nesplnia podmienky na udelenie azylu.

 

Conteho čaká o 19.30 h SELČ hlasovanie o dôvere v Senáte. Podobný prejav by mal nový premiér v stredu predniesť aj v dolnej komore talianskeho parlamentu, kde následne taktiež prebehne hlasovanie o dôvere. Nová koalícia disponuje väčšinou v oboch komorách.

 

Novú vládu bezprostredne po Conteho prejave kritizovala talianska opozičná Demokratická strana (PD). Tá uviedla, že vláda síce môže mať viaceré dobré úmysly, nemá však nijaké konkrétne spôsoby, ktorými ich chce financovať, ba ani spoľahlivé návrhy, akými by mladým Talianom ponúkla lepšiu budúcnosť. Líder PD Maurizio Martina označil Conteho prejav za "propagandu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies