Contador nešiel na poslednú kontrolu, ale na Vueltu

NETKY.SK • 23 August 2014, 10:12 • 2 min
Contador nešiel na poslednú kontrolu, ale na Vueltu

JEREZ - Ešte pred dvoma týždňami sa v lekárskej správe španielskeho cyklistu Alberta Contadora písalo o nedostatočne zahojenej zlomenine holene, čo znamenalo striktný zákaz štartu na Vuelte.

slovakia

left justify in out

Pred týždňom však prišla z tábora dvojnásobného šampióna Tour de France prekvapujúca informácia, že vrchársky líder tímu Tinkoff-Saxo na Vueltu predsa len pôjde. Deň pred štartom 69. ročníka pretekov Okolo Španielska 31-ročný "El Pistolero" médiám oznámil, že toto rozhodnutie učinil sám bez lekárskej konzultácie. Informáciu zverejnil aj server Cyclingnews.

 

"Šéf lekárskeho tímu, ktorý dohliadal na moje zotavovanie sa na madridskej klinike, chcel odo mňa, aby som prišiel ešte na jednu kontrolu. Odpovedal som mu, že už na to nebudem mať čas, lebo sa ponáhľam na preteky. Ak by vyšetrenie nedopadlo dobre, určite by som nechcel zmeniť svoje rozhodnutie zúčastniť sa na Vuelte," povedal Contador v piatok na tlačovej konferencii v Jereze. 

 

Pred menej ako šiestimi týždňami počas Tour de France si španielsky vrchársky špecialista pri páde v klesaní z kopca Le Petit Ballon v pohorí Vogézy zlomil holennú kosť. Lekári rozhodli, že chirurgický zákrok nie je potrebný, ale aj tak sa bolestivé miesto zoceľovalo len veľmi pomaly. "Po desiatich dňoch mi vybrali stehy a to bolo pravdepodobne veľmi skoro. Rana sa opäť otvorila. Tiež museli postihnuté miesto ešte raz vyčistiť, lebo tam zostali úlomky z kamienkov. Keď ranu opäť zašili a uzavreli, všetko sa razom zlepšilo a cítil som sa oveľa lepšie," vysvetlil Contador náhlu zmenu vo svojom presvedčení ísť na Vueltu. 

 

Skúsený Španiel si uvedomuje, že v súčasnej situácii nepatrí medzi favoritov na celkové prvenstvo. Chýbajú mu najazdené kilometre v príprave a zdravotne dlho nebol úplne v poriadku. Preto budú jeho ambície v obľúbených "domácich" pretekoch, ktoré v roku 2012 vyhral, pomerne limitované. "Prišiel som sem, lebo som to veľmi chcel, ale moja pozícia v porovnaní s tou spred Tour de France je značne odlišná. Budem to brať deň po dni a snažiť sa, aby v prvom týždni môj odstup za najlepšími príliš nenarástol. Ak sa mi to podarí, potom sa zariadim podľa situácie," objasnil Contador svoju stratégiu. 

 

Prvé kopce na tohtoročnej Vuelte sa objavia už v tretej a šiestej etape s dojazdami na Arcos de la Frontera a La Zubia. Podľa jeho slov to bude pre neho vážny test schopností a zdravotného stavu. "Už na týchto kopcoch môžu výbušní jazdci typu Valverdeho či Rodrígueza útočiť. Nie som si istý, či sa za nimi dokážem udržať," podotkol málo sebavedome Contador. 

 

Za najväčšieho favorita na celkový triumf považuje Brita Chrisa Frooma z tímu Sky. Ten rovnako ako on musel predčasne a zranený opustiť tohtoročnej pelotón Tour de France, ale stihol sa dať dokopy oveľa skôr ako jeho španielsky konkurent. "Má za sebou výborný tím, je skvelý v kopcoch, a tiež je znamenitým časovkárom. Ak bude stopercentne zdravotne v poriadku, pre mňa je najväčší favorit," povedal Contador o Froomovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona