Contador nemal na Vuelte štartovať a napokon vyhral

NETKY.SK • 15 September 2014, 10:02 • 2 min
Contador nemal na Vuelte štartovať a napokon vyhral

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Koncom júla vyslal cyklista Alberto Contador do sveta poplašnú správu, že sa nestačil zotaviť zo zranenia holennej kosti z Tour de France a na prestížnych pretekoch Okolo Španielska bude chýbať.

slovakia

left justify in out

"Noha sa hojí iba pomaly. Zbohom Vuelta,“ napísal vtedy na sociálnych sieťach populárny El Pistolero. Dvadsiateho tretieho ausgusta v Jereze napriek nesúhlasnému stanovisku niektorých lekárov predsa len vysadol do sedla bicykla v ústrety tretím pretekom Grand Tour v sezóne. Keď z neho po 3240 km posledný raz zosadol, mal najrýchlejší čas zo všetkých. Druhému v konečnom poradí Britovi Christopherovi Froomovi nadelil minútu a desať sekúnd, tretiemu Španielovi Alejandrovi Valverdemu minútu a päťdesiat sekúnd. Sen, v ktorý možno ani sám neveril, premenil na skutočnosť. Definitívu priniesla už sobotňajšia predposledná etapa s posledným strmým horským dojazdom na Ancares, kde Contador ukázal všetkým chrbát. Takticky prenechal úlohu ťahúňov svojim súperom a počas takmer celých 12 km stúpania zostal nalepený na Froomovom zadnom kolese. V posledných 500 m potom húževnatému Britovi zakýval na rozlúčku a potvrdil, že tento rok je na Vuelte najlepší. V záverečnej krátkej časovke v Santiago de Compostela stačila 31-ročnému Španielovi aj 101. priečka na potvrdenie celkového triumfu. Na necelých desiatich kilometroch sa už Froomovo manko vyše jeden a pol minúty nedalo zlikvidovať.

 

"Vyhrať tri Vuelty je sen. Ďakujem tímovým kolegom, ale aj fanúšikom, ktorí mi pri trati aj na diaľku dodávali energiu. Froome bol vo svojich atakoch v poslednom kopci nebezpečný, často menil rytmus, ale ja som ukázal silné nohy aj vôľu. Vyhrať ďalšie preteky Grand Tour a ešte k tomu získať etapové triumfy vo dvoch kráľovských dojazdoch v kopcoch, čo viac som si mohol želať?“ radostne skonštatoval Contador aj pre server cyclingnews.com. 

 

Alberto Contador vyhral preteky Vuelta a Espaňa tretí raz v kariére (predtým 2008 a 2012) a celkovo si pripísal šiesty triumf na podujatiach s označením Grand Tour, čiže veľkej trojky Giro d´Italia, Tour de France a Vuelta. Športový denník Marca označil Contadorov aktuálny triumf výstižným nadpisom: "Alberto VI" Španieli zároveň pripomínajú, že v skutočnosti už vyhral osem pretekov Grand Tour, ale vo dvoch z nich (Tour de France 2010 a Giro d´Italia 2011) mu spätne odobrali tituly pre nedostatočne vysvetlenú aféru s clenbuterolom. "V takom prípade by už patril na jednu úroveň s historicky najúspešnejším triom - Merckxom, Hinaultom či Anquetilom,“ uvádza Marca. 

 

Isté je, že s tromi víťazstvami na Vuelte sa Contador dostal na úroveň Švajčiara Tonyho Romingera a stal sa jedným z tria najúspešnejších účastníkov týchto pretekov v histórii. Viac titulov na španielskych cestách má na konte iba Contadorov krajan Roberto Heras. Aj to je však diskutabilné. Jeho štvrté víťazstvo v roku 2005 mu najprv odobrali pre doping, ale napokon sa úspešne odvolal, a tak v historickej tabuľke úspešnosti figuruje zatiaľ na prvom mieste. 

Prehľad cyklistov s najväčším počtom triumfov na pretekoch Grand Tour (Giro d´ITalia + Tour de France + Vuelta): 
Eddy Merckx (Belg.) 11 
Bernard Hinault (Fr.) 10 
Jacques Anquetil (Fr.) 8 
Fausto Coppi (Tal.) a Miguel Indurain (Šp.) po 7 
Alberto Contador (Šp.) 6 
Gino Bartali, Alfredo Binda a Felice Gimondi (všetci Tal.) po 5 
*V prehľade nie je zarátaných 7 triumfov Američana Lancea Armstronga na Tour de France, keďže po priznaní dopingu mu spätne odobrali všetky jeho cyklistické tituly. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies