Connecticut sprísni držanie zbraní, v meste Nelson majú byť povinné

NETKY.SK • 2 Apríl 2013, 10:11 • 2 min
Connecticut sprísni držanie zbraní, v meste Nelson majú byť povinné

NELSON - V reakcii na masaker na škole v Newtone dôjde v americkom štáte Connecticut k drastickému sprísneniu zbraňových zákonov. Po týždňoch rokovaní sa na tom v pondelok dohodli poprední predstavitelia demokratov a republikánov, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V protiklade s tým je postup mestskej rady v mestečku Nelson v štáte Georgia, ktorá v pondelok schválila nariadenie o povinnom vlastníctve zbraní. Zatiaľ však zostane iba na papieri.

Najprísnejšia úprava sa týka zákazu predaja veľkokapacitných zásobníkov na náboje, teda takých, aké používal v decembri minulého roka atentátnik v Newtowne. Držitelia zásobníkov na viac ako desať nábojov si ich budú musieť znova zaregistrovať, prísnejšie sa bude kontrolovať súkromný predaj zbraní.

Pri kúpe akejkoľvek pušky, brokovnice alebo streliva sa odteraz bude vyžadovať osvedčenie o spôsobilosti. Na jeho získanie bude kupujúci musieť poskytnúť odtlačky prstov, absolvovať školenie a preverí sa jeho trestný register.

Predseda Senátu v Connecticute Donald E. Williams Jr. povedal, že výsledkom rokovaní je jeden z "najprísnejších a najkomplexnejších zbraňových zákonov v Spojených štátoch". Upozornil však, že ide o kompromis, keďže sa nepodarilo presadiť po úplný zákaz veľkokapacitných zásobníkov.

Pri streľbe na základnej škole v mestečku Newton zahynulo 20 detí a šesť pedagógov, pričom 20-ročný páchateľ Adam Lanza predtým zavraždil aj svoju matku. Nakoniec spáchal samovraždu. Lanza počas svojho vyčíňania vystrelil 154 rán z pušky Bushmaster a so sebou mal viacero zásobníkov na 30 nábojov.

Masaker vyvolal v USA celonárodnú diskusiu o zbraňových zákonoch. Zatiaľ čo niektoré štáty vrátane New Yorku sprísnili svoje zbraňové zákony, proces sa zastavil v Kongrese, ktorý prezident Barack Obama minulý týždeň vyzval, aby nezabudol na masaker a využil veľkú príležitosť na obmedzenie násilia páchaného strelnými zbraňami.

Členovia rady v Nelsone, mestečku s asi 1300 obyvateľmi, ležiacom 50 kilometrov severne od Atlanty, hlasovali jednomyseľne za Nariadenie o ochrane rodiny. Podľa neho má každá rodina vlastniť zbraň a strelivo, aby mohla "zabezpečiť krízové riadenie mesta" a "chrániť bezpečnosť a všeobecné blaho mesta a jeho obyvateľov". Neznamená to však, že každá domácnosť si teraz musí okamžite kúpiť zbraň.

Nariadenie sa netýka usvedčených zločincov a tých, ktorí trpia nejakým telesným alebo duševným postihnutím, ako aj každého, kto má výhrady voči držaniu zbraní. Nariadenie neobsahuje sankcie pre tých, ktorí ho nedodržia.

Člen mestskej rady Duane Cronic vie, že nariadenie sa nebude vykonávať, ale je presvedčený, že jeho mesto bude bezpečnejšie. Považuje ho za "odstrašujúce" pre potenciálnych zločincov, ktorí by chceli "zísť z cesty".

Podľa mestskej rady je ďalším účelom tohto opatrenia "predísť akémukoľvek pokusu federálnej vlády zhabať osobné strelné zbrane."

V meste Kennesaw v štáte Georgia platí povinná držba zbraní od roku 1982. Policajt Craig Graydon podľa AP povedal, že zločinnosť v meste s 30.000 obyvateľmi je nízka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies