Čongrádska župa žiada pri potlačení migračnej vlny pomoc armády

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 18:55 • 2 min
Čongrádska župa žiada pri potlačení migračnej vlny pomoc armády

BUDAPEŠŤ - Nasadenie vojakov maďarskej armády v boji proti ilegálnej migrácii na juhu Maďarska a nahradenie škôd v poľnohospodárstve spôsobených narušiteľmi štátnej hranice požadovali dnes predstavitelia 43 obcí a miest Čongrádskej župy.

slovakia

left justify in out

Starostovia a primátori rokovali v Segedíne o naliehavej situácii, ktorú spôsobuje rapídny nárast počtu migrantov, informoval regionálny spravodajský server Szegedma.hu.


Vládna splnomocnenkyňa pre Čongrádsku župu Tünde Juhászová, ktorá stretnutie iniciovala, pripomenula, že od 6. do 8. júla zadržali maďarské orgány v tejto župe 2300 ilegálnych migrantov. 


"Napriek veľkému počtu migrantov sme ani v jednom prípade nezaznamenali zanedbanie poskytnutia humanitárnej pomoci, či už zo strany štátnych orgánov, občianskych organizácií, alebo obyvateľstva," zdôraznil starosta obce Mórahalom Zoltán Nógrádi, podľa ktorého je nutné situáciu riešiť koordinovane. Podotkol, že po tom, čo maďarská vláda avizovala výstavbu zábran na zelenej hranici medzi Maďarskom a Srbskom, bol zaznamenaný nárast prípadov narušenia hraníc. 


Starosta obce Ásotthalom István Fackelmann označil z hľadiska prevádzačstva Maďarsko za najslabší článok Európskej únie. Navrhol, aby dovtedy, kým nebudú postavené dočasné zábrany na hraniciach, bola na ochranu hraníc nasadená armáda a aby policajti mali k dispozícii pri pátraní po ilegálnych migrantoch aj psy. 


V prvom polroku tohto roka zadržali v Čongrádskej župe celkom 56.000 migrantov, povedal šéf župného veliteľstva polície János Lukács. Takmer všetci prišli smerom zo Srbska, dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies