Vrak lode Costa Concordia sa vydal na poslednú cestu - do Janova

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 12:48 • 2 min
Vrak lode Costa Concordia sa vydal na poslednú cestu - do Janova

GIGLIO - Vrak talianskej výletnej lode Costa Concordia sa dnes vydal na svoju poslednú cestu. Štyri vlečné člny odťahujú túto takmer 300-metrovú loď s výtlakom 114.000 ton od ostrova Giglio, kde pred 2,5 rokmi stroskotala, do janovského prístavu, kde ju rozoberú a zošrotujú.

slovakia

left justify in out

Skupina lodí, v ktorej sú aj eskortné plavidlá, sa vydala na cestu približne o 11.00 h po otočení vraku do správneho smeru. Na 320-kilometrovú cestu budú potrebovať najmenej päť dni. Očakáva sa, že do Janova dorazí v nedeľu.

 

Costa Concordia sa presúva rýchlosťou približne 3,7 km/h a počas celej cesty bude pozorne sledovaná, aby nedošlo k úniku toxických látok do mora. Francúzsko vyjadrilo obavy z ohrozenia životného prostredia svojho ostrova Korzika, nachádzajúceho sa blízko k plánovanej trase presunu.

 

Inžinieri, medzi ktorými je jediná žena - 30-ročná Nemka -  sledujú vývoj situácie z kontrolnej kabíny priamo na lodi vraku, približuje tlačová agentúra DPA.

 

Rozobratie lode na šrot by malo trvať dva roky a poskytne prácu takmer tisícke ľudí. Asi 40.000-50.000 ton ocele z vraku by sa malo dať recyklovať. Celý proces likvidácie Costy Concordie má celkovo stáť vyše miliardu dolárov, čo by mali uhradiť poistné spoločnosti. 

 

 

Kedysi luxusné plavidlo sa potopilo 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Nehoda si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Kapitán Francesco Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. Spoločnosť Costa Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a cestujúcich odškodnila. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies